Titanic 3D

PETER VAN BUEREN en BOR BEEKMAN

Regie James Cameron. Met Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane.

Vanaf volgende week in 85 zalen.

Toen, in 1997, in de Volkskrant

'Binnen de opeenstapeling van gemeenplaatsen, begeleid door tamelijk vreselijke muziek, is er volop ruimte voor een warme presentatie van de jonge sterren Leonardo DiCaprio (meer aantrekkelijk en enthousiast dan een opzienbarend acteur) en Kate Winslet. (...) Toch draait het uiteindelijk om de ramp zelf en dat gedeelte van de film is vlekkeloos. Vooral dan blijkt de onvoorstelbare investering van 200 miljoen dollar welbesteed. Je bent al die oppervlakkige onzin daaromheen snel vergeten en met dat indrukwekkende deel neem je het slot, waar weer teksten komen als 'De ziel van een vrouw is een oceaan vol dieptes', op de koop toe. Tegen de manier waarop ze in Hollywood een schip kunnen laten zinken kan geen ijsberg op.'

Nu

Ja, het werkt. In 3D oogt het splijten en zinken van de Titanic nog indrukwekkender dan in het origineel uit 1997. En de onderwateropnamen rondom het wrak, waarmee Cameron zijn film opent en doorspekt, lijken al helemaal bedacht voor stereoscopie: betoverend en buitenaards. Toch is er iets geks aan de hand met Titanic 3D: de originele kopie van de film is speciaal voor dit doel digitaal opgepept, met tweeledig effect: het beeld is prachtig gekleurd en veelal haarscherp, maar oogt tegelijk zó gepolijst dat de closeups van de gezichten van de acteurs soms dicht bij glossy-fotografie komen; vrijwel zonder oneffenheden, en daarmee ook wat artificieel.

En alhoewel de conversietechniek - het achteraf omzetten waar Cameron ten tijde van Avatar nog niks van moest hebben - nu wel met enorme sprongen vooruitgaat, zijn er nog steeds kinderziektes. Bij een zijwaartse camerabeweging, toch een van de mooiste uit het palet van een filmer, kan het menselijk oog in 3D de achtergrond niet altijd bijhouden. Dat geeft een licht desoriënterend effect, wat het kijken meer inspannend maakt. Het is om dit soort bijeffecten dat sommige actiefilmers, waaronder Christopher Nolan en Brad Bird, nog steeds niet willen overstappen op 3D.

Maar ook met kleine onvolkomenheden valt de heruitbreng van Titanic zonder meer toe te juichen: dit is een film die op doek beleefd moet worden. Met of zonder 3D-bril. Maar in elk geval niet op televisie.

Bor Beekman

undefined

Meer over