Titaantjes

Jongens waren we, maar met een bijzondere leraar Frans die Boas heette. Hij was de schoonzoon van een zekere Nescio, wiens naam wij wel konden vertalen, maar van wiens boeken wij niets afwisten....

Tekst Jan Geurt Gaarlandt

Nescio: Titaantjes, De uitvreter, Dichter-tje, Boven het dal. Kleine boeken vol zinnen: vrijwel iedere zin is citeerbaar, vrijwel geen woord is overbodig. Nescio lezen is een gevaarlijke zaak. Je moet het spaarzaam doen, omdat andere schrijvers en andere boeken al snel als lomp worden ervaren. Bij Nescio vergeleken is bijna iedere schrijver een verspiller, een patser met woorden.

In Titaantjes en zijn andere verhalen heerst de wet van de weemoed. Je moet daarvan houden en de schrijver moet oppassen: iets te veel van dat wonderlijke goedje weemoed en de lezer gelooft het niet meer. Maar Nescio geloof je zijn melancholie, en zijn vergankelijkheidsbesef hebben een toon die onvervalsbaar echt is. Bekker, Hoijer, Ploe ger, Bavink en Koeke bakker, de aardige jongens die droomden, visioenen hadden, God zelf waren, en die alle vijf verkeerden in hun tegendeel. Bekker die tenslotte schaakproblemen oploste en op kantoor zat, Hoijer die bij de bonzen van de sdap begon te horen, Ploeger die bij de gasfabriek werkte met een pet op, en Bavink die kunstschilder was en mal zou worden. En Koekebakker, hij schreef het allemaal op. In een novelle, vijftig bladzijden dik: opkomst en teloorgang van vijf dromers, van dagen gedrenkt in zonsondergangen, gesprekken tot diep in de nacht, van onmogelijke verlangens en wilde plannen. De tekenaar Joost Swarte illustreerde in zijn eigenzinnige en indringende stijl dit fraai uitgegeven verhaal van Nescio, de man die zo veel wist.

Meer over