Tita Tovenaar van de lichte muziek

Hij was misschien niet zo bekend als collega Harry Bannink, maar componist Joop Stokkermans schreef liedjes die iedereen kent: van Hamelen, Kinderen voor Kinderen tot Kips leverworst.

In juni 2011 schreef componist/ pianist Joop Stokkermans een even stijlvol als geestig briefje aan de redactie van Het Parool, om te laten weten dat hij niet dood was. 'Wijlen Joop Stokkermans', had de krant in een artikel over de musical De engel van Amsterdam geschreven.

'Ik liet deze zin even diep tot me doordringen. Wijlen Joop Stokkermans. Dat was nog eens nieuws! Ik voel nooit de behoefte om te reageren als ik over mij in de krant lees. Maar dit ene woord wist toch deze reactie uit te lokken (...). Tja, hoe zal ik het onder woorden brengen. Ik componeer en speel beter piano dan ooit. Kortom, ik vier het leven iedere dag met volle teugen. En met uw welnemen ga ik daar nog lang en gelukkig mee door.'

In de nacht van woensdag op donderdag overleed Stokkermans in Hilversum, op 75-jarige leeftijd. Met talloze composities heeft hij een plaats veroverd in het collectieve geheugen van diverse generaties. Hij werd niet vaak gezien, maar voortdurend gehoord, dankzij zijn muziek. 'Aanstekelijke melodietjes', schreef de Volkskrant ooit over zijn werk. Dat was iets te weinig eer.

Stokkermans studeerde piano aan het conservatorium en behaalde in 1960 de Prix d'Excellence, maar hij was toch vooral een man van de lichte muziek. Hij was wellicht iets minder bekend dan generatiegenoot Harry Bannink, maar veel scheelde het niet.

Hij componeerde liedjes en tunes van populaire kinderseries, zoals Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen,meneer, Oebele en Q en Q. Met schrijver Harrie Geelen vormde hij een succesvol duo. Ook leverde hij talloze bijdragen aan de reeks Kinderen voor Kinderen en schreef hij de muziek voor Tita Tovenaar en Peppi en Kokki.

Vooral in de jaren zeventig en tachtig was Stokkermans overal, in musicals, reclames (Kips leverworst, Douwe Egberts, Prodent) en tv-programma's. De tune van Tussen Kunst en Kitsch is van hem en hij componeerde tal van liedjes voor Jasperina de Jong, Paul de Leeuw en Rob de Nijs.

Voor de Nijntje-musicals maakte hij muziek op teksten van Ivo de Wijs. Net als met Harrie Geelen werkte hij langdurig met hem samen. In 2004 vertelde De Wijs in het AD hoe de samenwerking verliep.

'Dat gaat zo: ik lees door de telefoon mijn liedteksten ritmisch voor. Daar maakt Joop dan opnamen van, die hij vervolgens gebruikt bij het ontdekken van een cadans (...). Meestal belt hij terug: 'Mag ik die zin verdubbelen, mag daar nog een woordje bij...'. Ja hoor, geen probleem. Bij Joop krijg ik altijd wat ik in mijn hoofd aan muziek gedroomd heb.'

Tien jaar geleden werd Stokkermans in Rotterdam geëerd op een speciale avond met een toepasselijke naam 'Van Hamelen tot leverworst'. Onder anderen Paul de Leeuw, Karin Bloemen, Mathilde Santing en Gerard Cox traden op. In het oude Luxor onderstreepten ze dat Stokkermans in de categorie lichte muziek een royale bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse muzikale erfgoed.

undefined

Meer over