Tips voor het weekend en voor daarna

Wat steken we verder nog op deze week? Elf keer wijzer worden - over de Hand van God, winkelmeisjes, seks na het huwelijk en leven na je 100ste. En vijf filmtips ter ontspanning.

1. 3Doc: Big Easy Express

Zaterdag, Ned 3, 21.45 uur

Met twintig folkmuzikanten in een trein; voor de een is het een nachtmerrie, voor de ander een droom die uitkomt. In de documentaire Big Easy Express uit 2012 reizen de folkbands Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, Old Crow Medicine Show en Mumford & Sons per historische trein van San Francisco naar New Orleans. Tijdens hun reis door de zuidelijke staten van de VS doen ze diverse steden aan voor concerten. Documentairemaker Emmett Malloy mocht erbij zijn, tot in de slaapcabines aan toe.

Muzikant Ketch Secor heeft er aan het begin van de film veel zin in: 'Deze trein zit vol met mensen die wisten dat dit oké was. We lieten onze bagage thuis en hebben alleen onze instrumenten bij ons.' Dat folkmuzikanten onder elkaar één grote familie vormen, blijkt uit de uitspraak van Old Crow-gitarist Willie Watson: 'Ook de jongens van Mumford & Sons hebben mosterdvlekken op hun broek, net als wij. De mannen van Edward Sharpe hebben ook in geen eeuwen gedoucht. Dat soort dingetjes geven een gevoel van saamhorigheid.'

Kortom: het werd een gezellige boel in de trein. Mooi is de scène waarin een groep agenten uit Texas het muzikale gezelschap voorbij ziet trekken. Eén van die agenten: 'Zo te zien zit er een bende hippies op die trein. Een pak slaag, dát zouden ze moeten krijgen.'

undefined

2. FIFA World Cup Movie: Goal

Zaterdag, BBC2, 9.35 uur

Midden tussen de live-wedstrijden in Brazilië laat de BBC de geschiedenis herleven met een documentaire over de roerige Hand van God/Maradonadribbel-WK van 1986, in het kielzog van De Falklandoorlog. Een oorlog die nog steeds niet is gestreden. De Argentijnse ploeg liet zich vlak voor dit WK nog fotograferen met een spandoek 'Las Malvinas son Argentinas', de Falklands zijn Argentijns.

undefined

3. Die schönsten Küsten Frankreichs

Zaterdag, Arte, 20.15 uur

Er zijn niet veel landen met zoveel kusten als Frankrijk. Het Kanaal, de Middelandse zee, de Noorzee, de Atlantische Oceaan, 5500 kilometer kust heeft het favoriete vakantieland. In deze serie worden de kusten geografisch en historisch, en toeristisch en landschappelijk in kaart gebracht. Van Duinkerken tot Bastia. Van Le Havre tot Marseille. Fijne opwarmer voor de Tour de France.

undefined

4. I Love the 1990s

Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

1996, wat deden we toen ook alweer? De (Britse) semi-beroemdheden in I Love 1996 helpen het ons herinneren: we luisterden naar The Spice Girls, dansten de Macarena, gingen massaal naar de bioscoop voor Toy Story en Trainspotting én we speelden voor het eerst met Lara Croft, de schatgraver uit computerspelletjesreeks Tomb Raider. Ja, omdat ze sexy was, die Lara, maar ook omdat er tot medio jaren negentig zelden games werden gemaakt met een vrouw in de hoofdrol.

De ruime omvang van Lara's boezem was overigens geen ongelukje. 'Ik was het zo zat om vragen te moeten beantwoorden over haar cupmaat, dat ik er een grapje van maakte en zei dat m'n muis was uitgeschoten', vertelt ontwerper Toby Gard.

De I Love-reeks heeft inmiddels een tweede terugbliklaag gekregen. De BBC zond deze aflevering over 1996 voor het eerst uit op 6 oktober 2001. Dus voor wie wil weten hoe druk gemonteerd nostalgie-tv er begin jaren 00 uitzag: I Love 1996 laat het je nog een keertje zien.

Om 0.30 uur volgt op BBC 2 nog meer jaren negentig in een speciale aflevering van Top of the Pops. Met uit het archief muziek van onder andere The Spice Girls, Michael Jackson, Pulp, The Prodigy, Madonna, Blur en Take That.

undefined

5. Het Filosofisch Kwintet

Zondag, Ned 1, 12.10 uur

In een nieuw seizoen van Het Filosofisch Kwintet praten journalist Clairy Polak en filosoof Ad Verbrugge met diverse gasten over het spanningsveld tussen technologie en moraal. Is alles wat mogelijk is ook wenselijk, of zouden er morele grenzen moeten worden gesteld aan technologische ontwikkelingen? In deze eerste aflevering vooral aandacht voor de invloed die internet op ons leven heeft. Filosoof Hans Schnitzler, natuurkundige en politicoloog Rinie van Est en techniekfilosoof Bibi van den Berg geven in deze aflevering hun visie hierop. Onder meer ter sprake komen privacy en identiteit in online-omgevingen en het technologisch sturen van menselijk gedrag.

undefined

6. Durf te denken Xtra - Alain de Botton: Hoe tot een succesvol seksleven te komen

Zondag, NPO Doc, 18.29 uur

Alain de Botton, de filosoof die vindt dat je filosofie moet aanwenden om het leven van mensen te verbeteren, schreef een paar jaar geleden een leerzaam bedoeld boekje over seks. Daarin draagt hij een oplossing aan voor huwelijkse sleur: vakantie. En dan het liefst zonder kinderen in een vreemde hotelkamer. 'De muren, bedden, behaaglijk zachte stoelen, badjassen, menukaarten van de roomservice, en kleine, stevig ingepakte zeepjes kunnen meer doen dan inspelen op een een zwak voor luxe: ze kunnen ons er ook toe aanzetten onze verloren gewaande seksuele kant te hervinden. Wat er kan worden bereikt door samen in een vreemd bad te stappen, grenst aan het ongelofelijke.' Je zou niet op huwelijksreis moeten gaan, maar op huwelijkse sleurreis, volgens De Botton.

undefined

7. Het verhaal achter War Horse

Zondag, Ned 2, 20.20 uur

Honderd jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog. Michael Morpurgo schreef een beeldende roman over de vriendschap tussen een jongen, Albert, en zijn paard Joey, dat werd ingezet tijdens deze oorlog. Het boek werd bewerkt tot theatervoorstelling die al zeven jaar met succes in Britse theaters staat. Vorige week ging de Nederlandse versie in première tijdens het Holland Festival. Het verhaal achter War Horse volgt de acteurs in aanloop naar dit debuut in Carré. Drie acteurs bedienen het paard Joey. Maanden moesten zij studeren om de motoriek van het paard zo echt mogelijk te laten lijken. Het blijkt een loodzware klus.

undefined

8. Wet onder strom

Dinsdag, Arte, 15.05 uur

Hoe donker de wereld was aan het begin van 1703, toen Francis Hauksbee zijn zelf in elkaar geknutselde Hauksbee-generator aan de Royal Society in Londen toonde, kan een 21ste eeuwer zich nauwelijks nog voorstellen. De generator was een ronddraaiende glazen bol met een beetje kwik erin waarmee Hauksbee, als hij erover heen wreef, een geheimzinnig blauw dansend licht kon opwekken. Het begin van een BBC-serie over de geschiedenis van de elektriciteit, te zien op Arte.

undefined

9. Zwischen Anden und Amazonien

Dinsdag, ZDF, 20.15 uur, deel 2: donderdag, 20.30 uur

Terwijl in Brazilië wordt gevoetbald, verkent ZDF-presentatrice Marietta Slomka de rest van Zuid-Amerika, voor zover je dat kunt zeggen over zo'n groot continent. Ze wil weten hoe Zuid-Amerikaanse landen de wens voor een beter, goed leven, el buen vivir, proberen vorm te geven. Slomka doet in Colombia Medellín aan, de cocaïnehoofdstad van de wereld, dat door dappere optimisten wordt omgebouwd tot mondaine metropool met architectuur en een nieuwe kabelbaan. In Ecuador ziet ze hoe de toeristenstromen naar de Galapagoseilanden goed zijn voor de economie, maar niet voor de Darwinvinken en reuzenschildpadden. Plus: nieuwe vrouwelijke motorfietspatrouilles in Lima, een kindervakbond in La Paz, Spaanse gastarbeiders in Chili. En meer.

undefined

10. Shopgirls - The true story of live behind the counter

Dinsdag, BBC2, 22.00 uur

De geschiedenis van het winkelmeisje in drie delen. Vroeger was het ondenkbaar, vrouwen achter een toonbank of een kassa. Winkelmeisjes waren winkeljongens, en werken in een winkel werd als zeer unladylike gezien. Pas eind 19de eeuw traden vrouwen massaal toe tot de winkelvloer. Hoe kon dat?

undefined

11. Denkcafé: Langer leven tot je laatste dag

Woensdag, 20.00 uur

Veel kinderen van nu zullen de 100 halen, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp. En er worden nu baby's geboren die zomaar 135 kunnen worden. Dat betekent dat ze op hun 50ste nog een heel leven voor de boeg hebben. Westendorp houdt zich bezig met de gevolgen van de nieuwe hoog-ouderdom. Wordt de pensioenleeftijd straks 80? Zullen we in de toekomst heel lang ziek en zwak zijn, en dement, of hebben we die problemen tegen die tijd overwonnen? Is er eigenlijk een grens aan hoe oud een mens kan worden? In het Denkcafé van de Erasmusuniversiteit en debatcentrum Arminius wisselen Westendorp en verpleeghuisarts Bert Keizer daarover van gedachten. Het debat wordt live gestreamd.

www.arminius.nu/page/livestream

Met bijdragen van Mirjam Bosgraaf, Jesse Heijnis, Joris Henquet, Madelon Meester en Kevin Toma (filmtips)

undefined

Meer over