Tips voor het weekend (en een paar voor daarna)

En wat leren we verder nog deze week? Zes televisie-programma's waarvan je wat opsteekt en omdat het Pasen is extra veel filmtips erbij.

1. 3Doc GreenDay: Broadway Idiot

Zaterdag, Ned 3, 21.30 uur


Hoe maak je van een punkzanger een musicalster? Dat is de les die je kunt leren uit deze documentaire van Doug Hamilton uit 2013. Wanneer Broadwayregisseur Michael Mayer voorstelt om Greendays hitalbum American Idiot te herschrijven tot musical, stemt Greendayfrontman Billy Joe Armstrong daarmee in.


Tijdens deze 'achter-de-schermen-registratie' is te zien welke creatieve keuzes er moeten worden gemaakt om het album om te bouwen en wat er moet gebeuren voordat Armstrong als musicalster door het leven kan. Broadway Idiot volgt Armstrong van een punkconcert in Madison Square Garden, tot de opening van zijn musical op Broadway. Twee optredens die bij elkaar om de hoek plaatsvinden, maar die een compleet andere wereld tonen.

2. Levenslessen

Zondag, NED 2, 14.00 uur


In de zesdelige serie Levenslessen van de Joodse Omroep stellen Joodse jongeren hun levensvragen aan een oudere generatie.


De jongeren interviewen zelf een ouder persoon en met behulp van documentairemaker Frans Bromet leggen ze dit op film vast. Het resultaat is wat schokkerig: de nieuwsgierigheid van de jongeren is wispelturig en niet alle vragen van de jongeren worden beantwoord. Ook zijn de interviews niet altijd even steady gefilmd. Toch geeft Levenslessen een informatieve kijk in de Joodse samenleving in Nederland.

3. Arm & rijk

Zondag, Ned 2, 20.15 uur


Jan Leyers is in Dubai en portretteert het gouden leven van de Verenigde Arabische Emiraten. Naast de bekende beelden van extravagante luxe - het palmeiland, een polonaise van sportauto's, enzovoort - laat Leyers een stad zien die überhaupt geen armoede lijkt te kennen.


Hij ontmoet een familie die net als vele andere emirati een enorme villa heeft gekregen van sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem. Als je iets nodig hebt, of als je ergens van droomt, dan maakt de sjeik het mogelijk, zo klinkt het overal op straat.


'Een noodlijdende emirati heb ik nog altijd niet gezien', aldus een wanhopige Leyers tegen het eind van de aflevering.


Ook voor de buitenlandse arbeiders, voor wie duidelijk minder goed wordt gezorgd, is het rijke Dubai een uitkomst. In eigen land zijn de lonen twee keer zo laag, dus ook zij leven in (relatieve) welstand.

4. Classic Albums

Zondag, Canvas, 22.55 uur


Het klassieke rockdubbelalbum Goodbye Yellow Brick Road van Elton John bevat hits als Candle in the Wind (toen nog als eerbetoon aan Marilyn Monroe), Bennie and the Jets en Saturday Night's Alright For Fighting. Het album, dat uitkwam in 1973, maakte van de extravagante John een nog grotere popster dan hij al was. In deze documentaire blikken John en zijn tekstschrijver Bernie Taupin terug op de ontstaansgeschiedenis. Ze schreven het album in slechts een paar weken in het Pink Flamingo Hotel op Jamaica. Andere betrokkennen die aan het woord komen bij het stuk voor stuk analyseren van de tracks zijn o.a. producer Gus Dudgeon en drummer Nigel Olsson

5. Tegenlicht

Zondag, Ned 2, 21.10 uur


In China heeft men rigoureuze denkbeelden op het gebied van duurzaamheid. De multimiljonair Zhang Yue bouwt vlakbij Peking aan zijn droomstad: een verzameling van zelfvoorzienende torens, waarin 40 duizend mensen kunnen wonen, met indoor boerderijen en kunstlicht. Hij doet dit met de Finse ingenieur Eero Paloheimo, die niet meer gelooft in het stroperige democratische model van Europa, en zich in China heeft gevestigd.


Volgens deze twee ondernemers, zo blijkt uit de aflevering 'Ecomania in China', kan de ecologische crisis alleen worden opgelost wanneer bewoners niets meer wordt gevraagd.


Is dit een nachtmerrie of is het de enige route naar een duurzame toekomst?

6. Martin Bril - enfin

Maandag, Ned 2, 22.30 uur


Vijf jaar geleden overleed schrijver, columnist en dichter Martin Bril op 49-jarige leeftijd. Afgelopen dinsdag 15 april organiseerden de VARAgids en Het Parool de Martin Bril Avond in het Amsterdamse Paradiso. Deze documentaire van Coen Verbraak werd hier ook uitgezonden.


Verbraak portretteert Bril aan de hand van bijzonder archiefmateriaal en interviews met Matthijs van Nieuwkerk, Bart Chabot, Ronald Giphart, Barbara van Beukering en anderen die hem van dichtbij meemaakten. Een inkijkje in de wereld van de man die het gewone tot iets bijzonders verhief, en een nieuwe dimensie gaf aan stopwoordjes als 'tja' en 'enfin'.


Met bijdragen van Jesse Heijnis, Joris Henquet, Madelon Meester

Meer over