Timosjenko in Oekraïne op zijspoor

De verliezer van de Oranje Revolutie, Viktor Janoekovitsj, is gisteren tijdens een chaotische stemming door een meerderheid van het Oekraïense parlement voorgedragen als nieuwe premier....

Aanhangers van de rivaliserende fracties zijn gisteren begonnen met het opzetten van tentenkampen in het centrum van Kiev. Sinds de Oranje Revolutie anderhalf jaar geleden zijn tentenkampen in Oekraïne hét symbool van protest en verzet.

Janoekovitsj wil leiding gaan geven aan een pro-Russische coalitie van zijn Partij van de Regio’s samen met de Communisten en de Socialisten van Aleksander Moroz, een van de voormalige leiders van de Oranje Revolutie. Janoekovitsj is fel tegenstander van NAVO-lidmaatschap, wil nauwere samenwerking met Rusland maar is wel voor toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie.

President Joesjenko staat nu voor een moeilijke keuze. Hij heeft vijftien dagen de tijd om de nieuwe premier te accepteren. Doet hij dit niet, dan moet hij het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

In een poging de crisis te bezweren, overweegt Joesjenko nu ook aan deze brede coalitie te gaan deelnemen. Voorwaarde daarbij is dat Janoekovitsj zich terugtrekt als premier. ‘De president meent dat de premier iemand moet zijn die het Oekraïense volk kan verenigen’, zo zei gisteren Ivan Vasjoenik, naaste medewerker van Joesjenko.

Janoekovitsj is populair in het pro-Russische industriële Oosten en in het zuiden van het land, terwijl de aanhang van Joesjenko en Timosjenko vooral in het agrarische westen en in Kiev woont.

De crisis binnen de oranje coalitie ontstond eind vorige week, toen de leider van de Socialistische Partij Moroz afweek van een afspraak tussen de coalitiepartners. Bepaald was dat de voorzitter van het parlement afkomstig zou zijn uit de partij van Joesjenko. Maar Moroz besloot om zichzelf kandidaat te stellen en behaalde prompt een meerderheid, dankzij de steun van de communisten en van de fractie van Janoekovitsj, sinds de verkiezingen in maart de grootste partij in het parlement.

De studentenorganisatie Pora, die Joesjenko steunden tijdens de Oranje Revolutie, had gisteravond al dertig tenten opgezet op het Plein van de Onafhankelijkheid in het centrum van Kiev. Ongeveer duizend aanhangers van Janoekovitsj zetten hun tenten neer in een parkje naast het parlementsgebouw. Aan de andere kant van het parlement stonden al twintig tentjes ter ondersteuning van Julia Timosjenko. ‘We kunnen ons land niet zomaar overgeven aan Janoekovitsj en de Communisten’, zei actievoerder Michailo Mazoer.

Meer over