Timing

Niet zelden gooit een actuele gebeurtenis roet in een potentiële hitfilm.

FLOORTJE SMIT

Foto Melinda Sue Gordon

Als een stel gangsters rollen ze met hun auto door de buurt - de hoofden bewegen mee op de klanken Dr. Dre en Snoop Dogg. De postbode laat zijn post vallen, een keurige buurman maait per ongeluk de bloemen naast zijn gazonnetje mee. Een moeder slaat verschrikt de handen voor de ogen van hun kinderen en blonde meisjes zwaaien flirterig.

Een leuke teaser-trailer is het, die van Neighborhood Watch. In deze vrolijke zomerkomedie nemen keurige huisvaders met een vrijwilligersbaantje als buurtbewaker het op tegen een stel buitenaardse wezens. Dit filmpje was alleen bedoeld om de vier hoofdpersonen (Ben Stiller, Vince Vaughn, Richard Ayoade en Jonah Hill) even grappig te introduceren.

Maar de timing had niet slechter gekund. Ruim een maand geleden werd in Florida de zwarte tiener Trayvon Martin doodgeschoten door zo'n iets te fanatieke burgerwacht. De 27-jarige George Zimmerman besloot dat de 17-jarige, ongewapende, wandelende jongen 'verdacht' was en besloot tegen het advies van de hulpdiensten in zelf in actie te komen - in een worsteling schoot hij Martin dood. Omdat de verdachte claimt dat het zelfverdediging was, is het onmogelijk hem in Florida te vervolgen. De protesten tegen die wet en die, volgens velen, 'racistische moord' worden met de dag heviger.

Kortom: welke rechtschapen Amerikaan kan nu zorgeloos lachen om burgerwachten die zich als gangsters gedragen? En als Jonah Hill (die met een beetje fantasie best wat op Zimmerman lijkt) een schietgebaar maakt vanuit het autoraampje ligt dat moeilijk. Geen wonder dus dat de filmmaatschappij het filmpje halsoverkop uit de bioscopen heeft gehaald.

Stomme pech zoiets. En toch is het niet de eerste keer dat een actuele gebeurtenis van een potentiële hitfilm een flop dreigt te maken. De tijdsgeest aanvoelen, mag in Hollywood dan wel gelden als een van de sleutels tot succes, maar geen publiek wil de ellende te letterlijk terugzien in de bioscoop.

Zo werd Clint Eastwoods drama Hereafter vorig jaar niet in Japan vertoond vanwege een openingsscène met een tsunami - die hadden de Japanners net al even in het echt gezien. De release van Phone Booth - waarin een scherpschutter een man in een telefooncel op de korrel heeft - werd zes maanden uitgesteld toen een sniper drie weken lang Washington in de greep wist te houden door lukraak op voorbijgangers te schieten. The Good Son (1993), de film waarin Home Alone-sterretje Macaulay Culkin een jonge psychopaat speelt die onder andere zijn broertje vermoordt, werd in Engeland alleen uitgebracht op dvd nadat twee 10-jarigen de peuter James Bulger hadden gemarteld en vermoord.

Maar vooral 9/11 heeft Hollywood volledig in de paniekstand doen schieten - tientallen films werden stopgezet, opnieuw gemonteerd of uitgesteld uit angst dat onderwerpen als bomaanslagen, terrorisme en vliegtuigen te gevoelig zouden liggen. Aan de andere kant werd het vet patriottistische Black Hawk Down juist eerder uitgebracht en deed het beter dan verwacht.

Nu hebben de marketingmensen van Neighborhood Watch een nieuwe strategie: tot juli gaan ze benadrukken dat dit een absurde komedie is die niets met de werkelijkheid te maken heeft. Dat buitenaardse wezens hier de slechteriken zijn, niet de burgerwachten of de tieners uit de buurt.

Dan is er natuurlijk nog maar een klein dingetje dat roet in het eten zou kunnen gooien: een echte buitenaardse invasie. Extreem toevallig? Dat dachten al die andere filmmakers ook over tsunami's, scherpschutters, moordende kinderen en terroristische aanvallen op Amerikaans grondgebied.

undefined

Meer over