Time Warner is na koop TBS geen hapklaar brokje meer

De hoofdrolspelers van de Amerikaanse media- en vermaaksindustrie hebben nieuwe inhoud gegeven aan het woord vakantie. Ver weg van hun kantoren in Los Angeles, Atlanta en Manhattan, in de bergen van Idaho en Montana zijn op de ranches van de captains of industry ambitieuze plannen gesmeed voor de creatie van...

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

WASHINGTON

Kort na de verrassende fusie van het Walt Disney-concern met Capital Cities/ABC, die tot stand kwam in de Rocky Mountains, is de wereld van financiën, film en televisie overvallen met het nieuws van een bod door Time Warner op Turner Broadcasting Systems, het moederbedrijf van Cable Network News (CNN). Na ouvertures op de ranch van het echtpaar Turner-Fonda, waar Time-Warner directeur Levin een bod van acht miljard op TBS uitbracht, zijn de spannende onderhandelingen verplaatst naar hotels en vergaderzalen in Manhattan.

Hoewel de fusie, die kan leiden tot het grootste media-concern ter wereld, nog geen feit is, denken analisten op Wall Street en commentatoren van The Wall Street Journal en Variety dat de samenvoeging van de twee ondernemingen doorgaat. Naar verluidt heeft Turner al ingestemd met het bod, maar moet Malone, die 18 procent van TBS in handen heeft, nog overtuigd worden.

Malone's onderneming TCI mag nooit meer dan vijf procent van Time Warner bezitten. De federale wetgeving bepaalt dat kabelmaatschappijen niet meer dan 5 procent van elkaar mogen bezitten als zij gezamenlijk meer dan 30 procent van de kabelabonnee's bedienen.

Als Time Warner, na TCI de grootste kabelmaatschappij van de VS, TBS overneemt, dan wordt dat percentage overgeschreden en zal het ministerie van Justitie de fusie tegenhouden. Met behulp van advocaten wordt op het ogenblik gezocht naar constructies om deze dwingende bepaling te omzeilen. Malone vreest bovendien dat door de uitgifte van nieuwe aandelen Time Warner zijn bezit zal verwateren.

Hoe dan ook, het is duidelijk waarom Turner zijn bezittingen wil verkopen aan Time Warner. Het bod alleen al heeft de man, die een klein reclamebureautje uitbouwde tot een van de belangrijkste nieuwsorganisaties van de wereld, door de stijging van het aandeel TBS met meer dan zes dollar in een dag 600 miljoen dollar rijker gemaakt. Als de deal doorgaat zal dat bedrag nog verder stijgen. Hij krijgt daarnaast een vooraanstaande plaats in het grootste mediabedrijf ter wereld.

Een grote rol speelt ongetwijfeld ook dat Turner niet over het geld en niet over de financiers beschikt om zijn droom - de overname van een televisienetwerk - te realiseren. Het enige overgebleven netwerk dat nog te koop is, CBS, is te duur en de concurentie te groot. Turner zou tot de conclusie zijn gekomen dat de belangen van TBS beter behartigd worden door een huwelijk met Time Warner.

Turner is ook overtuigd geraakt van de praktische zin van een fusie met Time Warner. Net als bij Disney en ABC speelt de synergie tussen de twee bedrijven een beslissende rol. Bij Disney, producent van films, cartoons en televisieseries en ABC, een televisienetwerk is dat glashelder. Maar hoewel Time Warner en TBS elkaar op sommige terreinen overlappen, is het ook daar duidelijk dat zij elkaar op het terrein van de kabelnetwerken, films, nieuws en cartoons aanvullen.

Time Warner bijvoorbeeld is de tweede kabelmaatschappij van het land en bezit Home Box Office en Cinemax, twee zogenaamde 'premium-channels', waar de abonnee's extra voor betalen. Maar Time Warner is slecht vertegenwoordigd in het standaard-pakket op de kabel. En daar is TBS met CNN, TNT, het Cartoon Network en Turner Classic Movies sterk aanwezig. Time Warner brengt de distributie van programma's in, terwijl TBS de produktiecapaciteit levert.

Op het gebied van film zal door de samenvoeging de grootste produktiemaatschappij ontstaan. Time Warner bezit Warner Bros en zal aangevuld met Castle Rock en New Line Cinema van TBS Hollywood domineren. Hetzelfde verhaal geldt voor de uiterst lucratieve sector van de tekenfilms. Voor CNN zelf lijkt er weinig te veranderen, zij het dat wellicht gebruik gemaakt zal worden van het correspondentennetwerk van Time Magazine.

President-directeur Levin staat onder grote druk van Wall Street om de resultaten van Time Warner, dat vorige jaar ruim 90 miljoen dollar verlies leed, te verbeteren. De zwakke prestaties leidden zelfs tot speculaties over een eventuele overname van Time Warner door de Canadese frisdrankengroep Seagram. Door TBS over te nemen maakt hij Time Warner in een klap te groot en te duur voor een vijandelijke overname. Want wie op Wall Street niet eet, wordt opgegeten.

Oscar Garschagen

Meer over