Time roept 'de demonstrant' uit tot persoon van het jaar

'De demonstrant' is door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot Person of the Year 2011. Dat heeft het tijdschrift vandaag bekendgemaakt.

AP/Redactie
De cover van het tijdschrift Time. Beeld
De cover van het tijdschrift Time.

Time refereerde aan de onrust in het Midden-Oosten en de latere protesten in Europa en de Verenigde Staten. Volgens het tijdschrift geven betogers de wereldwijde politiek opnieuw vorm.

Lees hier het verhaal in Time zelf, over waarom de demonstrant persoon van het jaar werd
.

Volgens Time leken de grote demonstraties de afgelopen 20 jaar, sinds de val van het communisme in 1989, irrelevant en ineffectief, op enkele uitzonderingen als in Zuid-Afrika na.

Het hoofdartikel van Time verwoordt het zo: 'Een massaal en effectief straatprotest was wereldwijd een oxymoren, tot het - plotseling, schokkend genoeg - precies een jaar geleden de doorslaggevende kracht van onze tijd werd. En de demonstrant opnieuw de maker van geschiedenis werd.'

De massale demonstraties in de Arabische wereld begonnen een jaar geleden toen de Tunesische fruitverkoper Mohamed Bouazizi zichzelf in brand stak.

Facebook

Vorig jaar werd Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, onderscheiden met de titel Person of the Year. De onderscheiding gaat naar de persoon die volgens Time de meeste invloed heeft gehad op de gebeurtenissen in het voorbije jaar.

Eerdere winnaars waren Barack Obama, George W. Bush, 'jij', Paus Johannes Paulus II, Lech Walesa, John F. Kennedy, de Hongaarse vrijheidsstrijder, en Adolf Hitler.

Meer over