Time na overname Turner grootste media-concern

Overnamebod kan nieuwe kopers lokken Van onze correspondent..

OSCAR GARSCHAGEN

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Het Amerikaanse media-concern Time-Warner heeft een vriendschappelijk bod ter waarde van acht miljard dollar gedaan op Turner Broadcasting System, eigenaar van CNN. Time-Warner in New York en TBS in Atlanta bevestigden woensdag het bod en de lopende fusiebesprekingen. Ted Turner, de oprichter van CNN, denkt op zijn ranch in Montana nog na over het aanbod dat van Time-Warner en TBS het grootste media-bedrijf (kabeltelevisie, film, boeken en muziek) ter wereld zou maken.

In een gezamenlijke verklaring werd gisteren benadrukt dat de fusie nog niet zeker is en dat over 'betekenisvolle kwesties' nog intensief wordt onderhandeld. Het aanbod van Time-Warner, nu al voor 19 procent mede-eigenaar van TBS, houdt in dat Turner, behalve nog rijker, de tweede man van het nieuwe concern zal worden en dat TBS twee zetels krijgt in de nieuwe raad van bestuur van het concern met balanstotaal van bijna 19 miljard dollar.

De transactie zou echter inhouden dat de flamboyante Turner moet afzien van zijn vaak uitgesproken ambitie een van de grote drie televisienetwerken te bezitten. Na de overname van Capital Cities/ABC door Disney werd op Wall Street eerder rekening gehouden met een bod van Turner op CBS, het laatste netwerk dat te koop is, dan met een fusie van zijn onderneming met Time-Warner.

Volgens anonieme bronnen in The Wall Street Journal, USA Today en de New York Post zou Turner echter 'enthousiast' zijn over het aanbod van Gerald Levin, de president-directeur van Time-Warner. Turner zou namelijk de hoop op CBS hebben opgegeven, omdat Westinghouse, de fabrikant van huishoudelijke apparaten, een moeilijk te overtreffen bod op het tv-netwerk heeft uitgebracht.

Levin heeft samen met zijn vrouw op 19 augustus een bezoek gebracht aan Turner en diens echtgenote Jane Fonda in Montana. Hoewel zij tijdens hun vakantie intensief hebben onderhandeld over de transactie en de verdeling van de macht heeft Turner nog niet definitief ja gezegd. Mogelijk valt de beslissing nog deze week.

De vraag of de fusie doorgaat hangt ook af van de aandeelhouders van TBS en het bedrijf Telecommunications van John Malone in het bijzonder. Malone, begin veertig, behoort tot de rijkste mannen in de VS omdat hij de grootste kabelmaatschappij van het land bezit. Malone heeft een belang van 21 procent in TBS en heeft nog niet ingestemd met de omzetting van zijn aandelen in aandelen Time-Warner.

De fusie is heeft namelijk de vorm van een belastingvrije uitwisseling van aandelen: voor ieder aandeel TBS krijgen de aandeelhouders 0.8 aandeel Time-Warner. Omgerekend komt dat erop neer dat Time-Warner 35 dollar betaalt voor een aandeel TBS, dat afgelopen vrijdag afsloot op bijna 24 dollar.

Op Wall Street wordt er rekening meegehouden dat het nieuws over de fusie-gesprekken, dat gisteren door drie kranten werd gebracht, andere aanbiedingen kan uitlokken. Er werd gisteren intensief gespeculeerd over de vraag of General Electric en News Corporation, het media-concern van Rupert Murdoch, het bod van Time-Warner zouden overtreffen.

De samenvoeging van Time-Warner en TBS zou de derde grote fusie zijn in korte tijd. Turner brengt naast de drie producenten van televisienieuws (CNN, Headline News en CNN International) vier kabelstations, gespecialiseerd in films en tekenfilms en de filmproduktie en distributiebedrijf Castle Rock Entertainement en Hanna-Barbera Cartoons in. Turner bezit ook de Atlanta Braves (honkbal) en de Atlanta Hawks (basketbal). De waarde van TBS wordt geschat op 2,8 miljard dollar en het concern maakte in 1994 21 miljoen dollar winst.

Time-Warner is eigenaar van het weekblad Time, sport- en muziekbladen, de film- en muziekmaatschappij Warner Bros, drie grote boekenuitgeverijen, muziekuitgeverijen en de kabelstations Cinemax en HBO. Time-Warner maakte in 1994 een verlies van 91 miljoen dollar. President-directeur Levin staat daaronder grote druk verlies in winst om te zetten en het concern uit te breiden met de felbegeerde kabelstations- en netwerken.

Meer over