Column

Tim Haars: 'Die tijd met New Kids was krankzinnig'

Tim Haars geeft Henk een lift.

In de auto met Tim Haars: 'Die tijd met New Kids was krankzinnig.' Beeld Henk Van Straten
In de auto met Tim Haars: 'Die tijd met New Kids was krankzinnig.'Beeld Henk Van Straten

Station Sloterdijk in Amsterdam heeft ongeveer tien uitgangen, dus het is even zoeken naar de juiste, die waar Tim Haars staat geparkeerd. 'Die bij de Febo', zegt hij, maar er blijkt helemaal geen Febo te zijn, dus hij lult maar wat. Dan zie ik de auto staan, naast een Duitse tourbus. Toen hij zei: 'Ik heb een rode Jaguar', dacht ik dat hij me voor de gek hield, maar verrek, hij zwaait naar me vanuit een rode Jaguar. 'Het is een XJ 40 uit 1992', vertelt hij, zodra ik naast hem zit. Kostte hem 5.000 euro. Het ding vergt nogal wat onderhoud. 'Ik vind het cool dat ik in een stukje geschiedenis rijd', zegt hij. Zonnebril, rood geblokt overhemd, korte broek, Vans aan zijn voeten. Getatoeëerde letters komen onder zijn mouwen vandaan. 'Er ging nog wat van de prijs af, omdat ik met de verkoper op de foto ging.' De Ray-Ban op zijn neus kreeg hij zelfs helemaal gratis.

Mensen willen graag met Tim op de foto. Vooral mannen. Een nadreunend effect van zijn rol in New Kids, de sketches en de films met het tuig uit Maaskantje. Als hij pech heeft, praten ze tegen hem in het Brabantse dialect van zijn personage of beter gezegd: doen ze een gênante poging daartoe.

We zijn onderweg naar een tankstation. De ventilator in het interieur doet het niet meer, dus hij wil er eentje kopen, zo'n losse met een snoertje. Tussen ons in staat een plastic kamerplant. Die had Tim ook in al zijn vorige auto's staan. Het is net alsof het ding uit de versnellingsbak groeit, als een soort schimmel of mos. 'Die tijd met New Kids was krankzinnig', zegt hij. 'Ik heb echt een paar keer moeten rennen.' Hij is een keer de Efteling ontvlucht, achtervolgd door fans.

Toch lijkt de rol van Gerrie van Boven hem steeds minder aan te kleven. De even grappige als ontwapenende romcom Bro's Before Ho's was zijn doorbraak als serieuze acteur. 'Die film was belangrijk voor me. Daarna dacht ik: oké, dus dít is spelen.' Sindsdien gaat hij vaak naar audities. De tijd dat hij in Eindhoven een koksopleiding volgde, ligt ver achter hem. Hij verhuisde naar Amsterdam, maakte een kinderprogramma voor de VPRO, speelde in series en heeft een rol in twee films die nog moeten uitkomen. Voor één van die twee rollen heeft hij naar eigen zeggen een jaar van zijn leven opgegeven. Hij doelt op het offer dat hij bracht. Móést brengen. Maar daar mag ik helaas nog niks over opschrijven.

Bij het tankstation hebben ze geen ventilatortjes. Onze missie is niet geslaagd. We lopen wat rond. Tim gaat in de rij staan voor een broodje. Met zijn korte broek, tatoeages en Vans lijkt hij niet echt op een acteur, maar meer op de Nederlands kampioen inlineskaten die hij, in een ver verleden, twee keer is geworden. 'Ik ben niet zo'n typische acteur', zegt hij. 'Ik ga ook amper naar feestjes en premières enzo.'

Bij de muur met tijdschriften staart hij wat naar de omslagen. Op één ervan, een glossy, staat een Nederlandse acteur met een stralende glimlach. Tim drukt een wijsvinger tegen diens gezicht en grijnst breed. 'Moet je kijken', zegt hij. 'Ik zeg niks.' En dat is verstandig, want er is een journalist bij.

Meer over