Tilburgse passie plaag voor Amsterdam

Kan passie gepaard met fysieke kracht werkelijk de macht van geld en individuele klasse breken? Dat is vanavond de grote vraag in de vijfde en beslissende wedstrijd in de ijshockeyfinale tussen Tilburg en Amsterdam....

Het favoriete Amsterdam hoefde nog maar een wedstrijd te winnen om de titel voor de derde achtereenvolgende keer in de wacht te slepen. Maar de ploeg werd onaangenaam verrast door het als leeuwen vechtende Tilburg en zag de underdog meer dan verdiend op gelijke hoogte komen.

De titelhouder verspeelde in de best of five-serie om het kampioenschap een 2-0 voorsprong tegenTilburg. Vrijdag wonnen de Brabanders met 4-3 in de verlenging bij Amsterdam, zaterdagavond werd de ploeg uit de hoofdstad met maar liefst 7-2 afgedroogd. Vanavond is de beslissende wedstrijd, weer in Amsterdam.

De nederlaag in de verlenging mocht nog afgedaan worden als een schoonheidsfoutje, een vergissing. Een storende weliswaar, want voor het eerst dit seizoen zat de Jaap Edenhal eens redelijk vol. En wat is er leuker om de toeschouwers op een feestje te kunnen trakteren?

Ronduit slecht was wat Amsterdam zaterdagavond liet zien. De ploeg maakte geen moment de indruk te spelen voor het kampioenschap. Na een periode stond Tilburg al met 4-0 voor. Met name de acht uit Noord-Amerika afkomstige spelers stelden zwaar teleur en dat op het enige belangrijke moment van competitie, de play-offs.

En dan is zelfs een hardwerkende,modale ploeg als Tilburg veel te sterk. Of zoals verdediger Alexander Schaafsma het treffend verwoordde: 'Tilburg speelt met het hart. Waar wij mee spelen weet ik niet, maar in ieder geval niet met het hart.' De verdediger, samen met Chris Eimers zo'n beetje de enige die wel een voldoende haalde, weigerde naar ploeggenoten te wijzen.

Vooral voor de immer eerzuchtige teammanager Hannie Sprong is de ontmanteling van zijn sterrenploeg een tegenvaller van ongekende omvang. En dat terwijl de club onder zijn leiding de afgelopen twee jaar aantoonde dat het wel degelijk mogelijk is een kampioenschap te kopen. Een strategie die tot kinnesinne leidt.

Die afgunst is overigens niet helemaal terecht. In het verleden hebben alle ploegen die over voldoende financibeschikten zich van dezelfde tactiek bediend. En in tegenstelling tot teams als Utrecht, Nijmegen, Geleen, Rotterdam, Eindhoven en ook Tilburg werd en wordt door Amsterdam wel degelijk rekening gehouden met de belangen van het Nederlands ijshockey. Dat moge blijken uit het feit dat de nationale ploeg voornamelijk zal bestaan uit Nederlandse-Canadezen.

Spelers die dankzij Amsterdam in de nabije toekomst speelgerechtigd zijn voor Nederland. Zo werd dit seizoen zelfs de geblesseerde keeper Groeneveld doorbetaald en op de spelerslijst van Amsterdam gehouden. De doelman, die geen wedstrijd heeft gespeeld, is op die manier gerechtigd om in het najaar aan het olympisch kwalificatietoernooi mee te kunnen doen.

Maar al die mooie initiatieven tellen nu even niet. Bij de status van Amsterdam hoort slechts het kampioenschap. Minder zal slechts hoongelach in Tilburg, Heerenveen en Geleen opleveren.

Meer over