Tilburg peilt op nieuwe manier: PVV kleiner, D66 groter

Tilburgse onderzoekers hebben een nieuwe methode bedacht om de voorkeur van kiezers te peilen. Ze denken de verkiezingsuitslag daarmee beter te kunnen voorspellen, omdat de methode meer rekening houdt met het feit dat kiezers tegenwoordig veel langer blijven zweven. In de eerste prognose leidt dat meteen tot een veel kleinere PVV en een opvallend grotere D66.

Alexander Pechtold (D66) zal tevreden kijken naar de Tilburgse peilmethode: zijn partij gaat erop vooruit. Beeld anp
Alexander Pechtold (D66) zal tevreden kijken naar de Tilburgse peilmethode: zijn partij gaat erop vooruit.Beeld anp

De nieuwe methode vraagt niet rechtstreeks aan kiezers wat ze zouden stemmen als het vandaag verkiezingsdag was, maar vraagt ze om 100 punten te verdelen over alle politieke partijen: hoe groot acht u de kans dat u op een bepaalde partij stemt? Het nieuwe onderzoek wordt uitgevoerd door het aan de Universiteit van Tilburg gelieerde instituut voor dataverzameling en -onderzoek Centerdata.

Opvallende afwijking

Bovendien put de peiling uit een met extra zorg samengestelde steekproef van kiezers. Zo worden panelleden betaald voor hun deelname aan de onderzoeken van Centerdata en zijn mensen die aanvankelijk niet wilden meedoen aan de diverse onderzoeken van Centerdata extra bepraat: ook uw mening is van belang. De onderzoekers denken dat ze op die manier groepen vangen die niet vanzelfsprekend in andere panels zitten, zoals laag opgeleiden. 'Over het algemeen zie je dat politiek geïnteresseerde mensen wat vaker aan dit soort onderzoeken meedoen', zegt onderzoekster Boukje Cuelenaere van Centerdata.

De eerste prognoses, die Centerdata de afgelopen dagen op internet zette, wijken in elk geval opvallend af van andere peilingen. De VVD zou uitkomen op 23 tot 26 zetels, ongeveer net zoveel als in de vorige Peilingwijzer, een peiling die vijf andere stemmingsbarometers samenbalt. De PVV, in die Peilingwijzer met 29 tot 33 zetels stevig bovenaan, zou slechts 21 tot 25 zetels halen en misschien tweede partij worden. D66 zou verrassend derde worden met 18 tot 20 zetels; PvdA en SP zouden rond de 16 zetels halen, een zetel of drie meer dan in de Peilingwijzer. GroenLinks zou uitkomen ergens tussen de 13 en de 15 zetels.

Lees ook

Wat we werkelijk leren van peilingen
Vijf mythen over peilingen tegen het licht gehouden (+)

Goed kiezerspanel

In de Tilburgse peiling komt 50+ uit op 7 tot 9 zetels en haalt het CDA tussen de 13 en de 16 zetels. Van de kleine partijen wordt de Christenunie de grootste (4 tot 6 zetels), gevolgd door Partij van de Dieren (4 of 5) en de SGP (2 of 3 zetels). VNL en Denk zouden net een zitje in de kamer bemachtigen.

Het onderzoekscentrum werd in Tilburg opgezet door economiehoogleraar Arie Kapteyn, die de methode inmiddels toepast in zijn nieuwe functie aan de University of Southern California (USC). Kapteyn haalde afgelopen maand het wereldnieuws omdat hij als een van slechts drie Amerikaanse opiniepeilers een zege voor Trump voorzag. Niet helemaal eerlijk - Clinton kreeg in absolute zin immers meer stemmen en dat was niet wat Kapteyns peiling uitwees - maar toch.

Tom Louwerse van de Peilingwijzer denkt dat vooral het goede kiezerspanel een opsteker is voor het Tilburgse initiatief. Hij weegt de Tilburgse peiling sinds deze week dan ook mee in zijn Peilingwijzer. 'Dat heeft enig effect op het totale plaatje. Maar ook weer niet heel dramatisch', zegt Louwerse. Inderdaad levert de PVV in zijn nieuwe middeling twee zetels in.

Meer over