Nieuws

Tilburg en NedTrain voor rechter om chroom-6-schandaal bij werklozenproject

De gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain moeten voor de rechter verschijnen vanwege hun rol in het chroom-6-schandaal bij een werklozenproject. Tussen 2004 en 2012 moesten achthonderd werklozen zonder beschermende maatregelen oude treinen schuren en verven, terwijl bekend was dat daarbij de kankerverwekkende stof chroom-6 vrijkwam.

Een trein in de werkplaats van NedTrain.  Beeld ANP
Een trein in de werkplaats van NedTrain.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie maakte donderdag bekend dat de gemeente Tilburg en onderhoudsbedrijf NedTrain zijn gedagvaard. Het OM verwijt beide partijen het ‘in strijd handelen (of nalaten) met de veiligheidsvoorschriften uit de Arbeidsomstandighedenwet'. Ook hebben ze hun zorgplicht verzaakt voor het omgaan met gevaarlijke stoffen. Daardoor werden bijstandsgerechtigden blootgesteld aan een grote hoeveelheid chroom-6.

De aanklacht heeft geen betrekking op de periode vóór 1 maart 2009, omdat dat deel van de misstanden inmiddels is verjaard. Het OM meldt verder dat er geen ambtenaren of leidinggevenden persoonlijk vervolgd worden.

Twee jaar geleden constateerde een onderzoekscommissie al één groot foutenfestival bij het werklozenproject. Gemeente en NS/NedTrain hebben ‘hun verantwoordelijkheden verwaarloosd’ en zijn dus ‘verantwoordelijk voor de eventueel veroorzaakte gezondheidsschade als gevolg van de blootstelling aan chroom-6’. De onderzoekscommissie onder leiding van oud-burgemeester Peter van der Velden brak een lans voor een barmhartige en ruimhartige compensatieregeling.

De gemeente kwam met een netto schadevergoeding van 7 duizend euro per persoon voor alle 800 werklozen over de brug. Daarna kregen mensen die echt ziek zijn geworden, een extra uitkering van 5 duizend tot 40 duizend euro, afhankelijk van de ernst van de ziekte.

In het strafrechtelijk proces tegen beide verdachten wordt medio september een eerste regiezitting gehouden. Volgens het OM heeft het onderzoek zo lang geduurd vanwege de complexiteit, omvang en ernst van de zaak. Het gaat ook om belastende feiten uit het verleden, waarbij herinneringen van betrokken vervaagd kunnen zijn. ‘Omdat de fouten zeer ernstig zijn, vraagt dat om zorgvuldig onderzoek', aldus justitie.

Slachtoffers van de Tilburgse chroom-6-affaire reageerden donderdag met instemming op de strafvervolging. Maar een woordvoerder gaf wel aan teleurgesteld te zijn dat geen leidinggevenden persoonlijk worden vervolgd.

Eén groot foutenfestival bij chroom-6-schandaal in Tilburgs werklozenproject. Gemeente en NedTrain hebben ‘hun verantwoordelijkheden verwaarloosd’.

Advies: 20.000 euro voor slachtoffers van werken met gevaarlijke stoffen. Dit kan de overheid jaarlijks mogelijk 80 miljoen euro kosten.

Meer over