Tijgervrouwen

Mark Leenhouts

Dat Chinezen stille, harde werkers zijn mag een cliché heten, Guido van Oss laat in zijn interviews met zestien Chinees-Nederlandse vrouwen goed zien waar het vandaan komt - en hoe het verandert.


Zakenvrouw Annie Zheng Yi put grote voldoening uit 'dag en nacht keihard werken', al was dat in Nederland aanvankelijk moeilijker dan in China. Omdat 'werk en privé hier erg gescheiden zijn', voelde ze zich minder deel van demaatschappij. In China schiep de betrokkenheid bij het bedrijf zo'n grote band onder collega's, dat je daar je beste vrienden had.


Iedereen, van politica Mei Li Vos tot tolk Saying Chen, noemt dat harde werken, maar er is ook een andere kant. Danseres Ying Zheng vertelt hoe haar strenge opleiding haar een voorsprong op Nederlandse studenten gaf, maar wat ze hier leerde, was het belang van persoonlijke expressie. Ting Jiang, wetenschappelijk onderzoekster, beaamt dat: Chinese studenten worden meer beoordeeld op moraal en ijver dan creativiteit en kritische houding.


Niet gek misschien dat zich onder de jongsten een kentering aftekent: studente Yalan Huang wil 'een makkelijke baan die goed verdient, om van het leven te genieten'; voor eigenwijze Cherie Sam moet later haar man een goede baan hebben, zelf ziet ze nog wel.


Het tekent de generatiekloof, weet maatschappelijk werkster Pui Fan Yip, Chinese ouders vinden hun kinderen vaak te onbescheiden. Advocate Patty Yuen zit daar, zoals velen, net tussenin: is ze voor Nederlandse collega's soms te terughoudend, voor haar Chinese klanten geldt nog altijd: 'wie veel zegt, heeft vaak weinig in zijn mars' - een bescheidenheid die overigens ook interviewer Van Oss siert.


Guido van Oss: Krachtige karakters - Levensverhalen van Chinees-Neder


landse vrouwen. Vereniging Nederland China; 136 pagina's; € 14,95. ISBN 978 90 9025668 9. vnc-china.nl


Meer over