Tijd

ZIJ is vierentwintig, met dromerige blauwe ogen en een rank figuurtje. Hij is achtenvijftig, getrouwd en eigenaar van de antiekwinkel waar zij werkt....

SELMA VROOLAND

Is ze echt in verwachting? Gaat hij echt scheiden? En kunnen wij helemaal niets doen?

Je kunt niemand zijn verliefdheden kwalijk nemen, maar ik maak een uitzondering voor oude mannen die een nieuw gezinnetje opbouwen. Ik haat ze. Niet alleen omdat ze ongelijkwaardige verhoudingen aangaan, of omdat ik me als oud wijf bedreigd zou voelen, hoewel dat misschien onbewust meespeelt. Maar ook al maken die kerels hun piepjonge partners heel gelukkig, dan nog moet ik ze niet, omdat ik ze zo walgelijk hebberig vind.

'Je hebt al kinderen gehad', zeg ik tegen Pierre, 'je had al een jonge vrouw! Was dat niet genoeg?'

Jammer genoeg begint hij altijd te schateren als ik wat zeg. Als hij lacht hoeft hij me niet serieus te nemen.

Zelfs Flip is verdrietig. Z'n aanstaande schoonzoon is ouder dan hijzelf. Kaler. Dikker. En rijk. Flip kon altijd zo goed met Yassie opschieten, maar nu ontwijkt hij haar blik als ze op visite komt, en ze is zo blij en verliefd dat ze helemaal niet ziet hoe wij over onze nek gaan. En Pierre blijft maar lachen. Hij lacht als ik zeg dat ik niet met plezier voor de baby brei. Als Flip de kamer uitgaat om dat geflikflooi van zijn dochter met die ouwe vent niet te hoeven zien, en als Yassie dat opeens doorheeft, en tranen in haar ogen krijgt.

Lacht Pierre dan nog? Aha. Als hij zo bot is zal hun relatie geen stand houden. Gerustgesteld leg ik me neer bij de lange termijn. De tijd zal je leren, viezerik!

Meer over