Tijdrijders lijken de baas in Tour 2012

Goede tijdrijders kunnen in 2012 volop hun specialisme tonen in de Tour de France. De grootste rittenkoers van de wereld bevat drie individuele races tegen de klok. In de rest van het schema zit echter nog een aantal verraderlijke etappes.

ANP/Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

De organisatie heeft met name gekozen voor het middelgebergte. Het echte klimgeweld blijft beperkt in de 99e editie, die op zaterdag 30 juni 2012 van start gaat in Luik.

Vernieuwing predikte Tourdirecteur Christian Prudhomme dinsdag bij de presentatie van de etappes in Parijs. Nieuwe cols als La Planche des Belles Filles en de Col du Grand Colombier moeten al vroeg in de ronde voor spektakel zorgen.

Het peloton komt drie keer op de top van een berg over de finish en doet ook nog het buitenland aan. De 'Grand Depart' is in de Belgische stad Luik en er wordt ook door Zwitserland gereden.

Het middelgebergte moet voor de nodige opwinding zorgen bij de renners. De Luxemburger Andy Schleck, al 3 jaar achter elkaar tweede, voorspelt veel aanvallen in het begin van de Tour.

'Ik moet vroeg beginnen met aanvallen. Anders verlies ik zeker.' Op de minder steile cols hebben de klassementsrenners echter vaak moeite elkaar uit het wiel te rijden. Het is de vraag of de bergetappes zwaar genoeg zijn om echt het verschil te maken.

Van Bauke Mollema had het dan ook wel wat zwaarder gemogen. De verrassing ontbreekt een beetje volgens één van de belangrijkste troeven van de Raboploeg. ,'Het is allemaal vrij voorspelbaar. Ze mogen van mij het parcours wel een keer helemaal door elkaar gooien.'

Zijn technisch directeur Erik Breukink sloot zich aan bij die woorden. De voormalig nummer drie van de Tour vindt dat het traditionele hooggebergte te weinig wordt benut.

Met weinig echt vlakke ritten lijkt de Ronde van Frankrijk volgend jaar wel een slijtageslag te worden. Het peloton krijgt al in de openingsweek de eerste klimkilometers voor de kiezen en het uithoudingsvermogen zal zeker in de tweede week met maar één rit zonder bergen flink worden getest. In de slotweek doemen bovendien nog scherprechters als de Tourmalet, Aubisque en Peyresourde op.

Cadel Evans wordt gezien het routeschema na zijn winnende Tour van dit jaar weer beschouwd als favoriet. Dat vindt zelfs zijn concurrent Alberto Contador. Evans ziet prolongatie van zijn gele trui ook wel zitten nu hij bijna 100 kilometer op zijn geliefde tijdritfiets mag doorbrengen.

'Zeker de tweede helft ligt mij goed. De tijdritten zijn wat vlakker en dat is gunstig voor echte hardrijders zoals ik.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over