nieuws

Tijdelijke sluiting slachthuis om schokkende undercoverbeelden waarop dieren werden geslagen

Het slachthuis Gosschalk in Epe moet van demissionair minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) voorlopig sluiten. De sluiting volgt op schokkende beelden van dierenmishandeling bij het slachthuis die deze week opdoken.

Screenshot uit de undercoverbeelden van Varkens in Nood. Beeld YouTube
Screenshot uit de undercoverbeelden van Varkens in Nood.Beeld YouTube

Dat meldt de minister vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het slachthuis raakt zijn vergunningen kwijt en moet vrijdag de werkzaamheden afronden. Vanaf morgen is het gesloten. Hervatten mag Gosschalk pas weer van Schouten nadat het slachthuis een plan van aanpak aanlevert dat wordt goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Gosschalk moet aantonen dat een nieuwe manier van werken geen dierenwelzijnsovertredingen bevat en de medewerkers de juiste opleiding hebben genoten. Ook moet de slachtsnelheid het dierenwelzijn waarborgen.

Het slachthuis in het Gelderse Epe kwam deze week zwaar onder vuur te liggen nadat RTL Nieuws undercoverbeelden van de organisatie Dieren in Nood publiceerde waarop varkens en koeien mishandeld werden. Zo kregen de dieren stroomstoten van 5.000 volt en werden ze herhaaldelijk hard geslagen met de scherpe zijkant van een pedel, onder meer op de kop.

Bij de mishandeling in het grootschalige slachthuis, waar dagelijks tot vijfduizend varkens en tot zeshonderd runderen worden geslacht, speelt snelheid een grote rol. De activist, die drie weken undercover in het slachthuis werkte, stelde tegenover RTL Nieuws dat hem verteld was dat het 100 euro per minuut kost als de slachtbaan stilligt. Economisch is het dus het meest voordelig als de dieren zo snel mogelijk door het slachthuis worden gejaagd. Dat de werkzaamheden nu helemaal stil moeten komen te liggen, zal Gosschalk dus zeer veel geld kosten.

Strafrechtelijk onderzoek

Het NVWA zei eerder deze week al in te willen grijpen met onder meer extra inspecteurs en meer cameratoezicht, maar minister Schouten gaat een stap verder. Ook doet het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek naar de misstanden in het slachthuis, in samenwerking met de opsporingsdienst van het NVWA, meldt Schouten.

De minister schrijft dat het ‘hard nodig’ is dat ‘het dierenwelzijn bij dit slachthuis sterk verbetert’. Bovendien ziet zij de sluiting als signaal naar de hele slachthuissector. ‘Misstanden worden niet getolereerd en indien misstanden opnieuw in dit slachthuis of andere slachthuizen worden geconstateerd aarzelt de NVWA niet om opnieuw hard op te treden. Het is nu echt aan de sector om een serieuze kentering in gedrag te laten zien.’

Meer over