Column

Tijd voor iets nieuws: stemkastjesjournalistiek

Het is uit met de traditionele journalistiek. Voortaan bepaalt de lezer wat de feiten zijn.

Jean-Pierre Geelen
Het INIT-gebouw: de ivoren toren van de krantenredactie. Beeld anp
Het INIT-gebouw: de ivoren toren van de krantenredactie.Beeld anp

Beste lezer: wij gaan iets nieuws doen. Dat heeft u vaker gehoord, maar nu is het waar. Na intensief overleg met de hoofdredactie en directie van deze krant kunnen we u vandaag, aan het begin van een nieuw jaar, vol trots een nieuwe tijd aankondigen. Een revolutie in de journalistiek. Alles wordt anders.

Want als het afgelopen jaar (2016, weet u nog wel) iets heeft bewezen, dan is het dat het uit is met de traditionele journalistiek. U bent, net trouwens als wij hier in de ivoren toren van het redactielokaal, helemaal klaar met het vorige jaar. U kunt geen lijstje meer zien, geen terugblik of voorspelling meer aan. U kunt de woorden 'post truth' en 'nepnieuws' niet meer horen. Het is allemaal zó 2016. Oude journalistiek.

Een gure wind waait door de grachtengordel. Met opgestoken kragen verlieten we het journalistencafé en doolden rond in onze journalistieke trenchcoats. We beseften: 'We waren ongerust. Over de journalistieke situatie in ons land. Over de verwarring en de ondoorzichtigheid. Over de tanende invloed van de lezers en kijkers.'

Het roer moet om. Het roer gáát om. Wij zijn onze eigen journalistieke arrogantie beu. Als het volk weigert om duizenden Nederlandse redacteuren en hun rafelige krantjes serieus te nemen, dan rest ons geen keus dan voor de journalistieke voltreffer te gaan. Tijd dus voor iets nieuws: stemkastjesjournalistiek. Geen elitaire grachtengordeldieren meer die het nieuws dicteren, nee: het is aan u wat feiten zijn. Omdat het kan, dankzij internet.

Dat betekent helaas het einde van onze factcheckrubriek. Met de kennis van nu is die niets anders dan een krampachtige poging van de oude elite om het wankele monopolie op de waarheid veilig te stellen, zelfs als ook die rubriek gerectificeerd moest worden. Trap er niet in; de waarheid is glad ijs.

Weg met de vijf W'tjes. In onze nieuwe Feitenwijzer bepaalt de lezer wat waar is. Meeste stemmen gelden, wij schrijven wat u wilt.

Het kantelpunt kwam in de vorige zomer. Misschien herinnert u zich Laura nog, de 22-jarige moslima uit Utrecht die na een vakantie in Frankrijk op raadselachtige wijze in Qatar was beland, waar ze zichzelf had teruggevonden op een balkon, ontdaan van haar kleren. Gedrogeerd en verkracht. Er ontstond twijfel aan haar verhaal. Iemand twitterde: 'Dat maken wij wel uit, of jij verkracht bent.'

Dát is waar we naartoe moeten. In de nieuwe journalistiek is de lezer is aan zet, niet de anonieme, gemakzuchtige redacteur die met een vette cao in de binnenzak zoete koek verkoopt ten bate van de linkse kerk. De waarheid is aan u. De schaarste aan feiten is opgeheven, ze zijn vrij verkrijgbaar in alle gewenste soorten en maten. Nieuws is niet meer wat u weten moet, waar wat u geloven wilt.

Een nieuwe aanslag? Sluit gerust de ogen, dan is-ie er niet. Prince dood? Bowie, George Michael? Dat maakt u dus zelf wel uit. Trump president van de VS? Gekke henkie. Het is gewoon niet waar.

Red de journalistiek en word lid. Lees jezelf. Voor een donatie van 12,50 bepaalt u al zelf wat feiten zijn en wat waar is. Wij wensen u een gelukkig nieuwsjaar.

De rechtbank waar Laura terecht stond in Doha, Qatar. Beeld afp
De rechtbank waar Laura terecht stond in Doha, Qatar.Beeld afp
Meer over