Tiger Awards voor Klip, Egg and Stone en Jueves a Domingo

Het IFFR heeft de prijzen uitgereikt voor de 17de Tiger Awards Competitie. Drie films hebben een gelijkwaardige Hivos Tiger Awards gewonnen, waaraan voor ieder een bedrag is verbonden van 15.000 euro. Vk.nl volgde de uitreiking van de Tiger Awards op de voet. Lees het hier terug.

Heleen van Lier
Wu Quan neemt zijn prijs in ontvangst. Beeld
Wu Quan neemt zijn prijs in ontvangst.

21.30 uur: De ceremonie is voorbij. Tijd voor de fotomomentjes met de trotse winnaressen. Winnaressen ja, het zijn allen vrouwen die de Tiger Awards in de wacht hebben gesleept.

21.25 uur: Huang Ji heeft net een T-shirt gekocht voor de baby die ze draagt. Ze vraagt haar man op het podium - die met zijn camera komt opdraven. 'Ik heb net gehoord dat ik zwanger ben en het festival heeft me net een tweede prijs gegeven. Mijn man heeft het geld voor zijn eerste film aan mij gegeven. Nu kan ik ontspannen want nu kan ik hem iets teruggeven.'

21.25 uur: We gaan rap door. De derde winnaar is: Egg and Stone. De jury: 'De filmmaakster creëert ophef door het persoonlijke verhaal te vertellen van een meisje dat ongewild verstrikt raakt in een leven in de marge. Het taboe uit de film wordt doorbroken met poëtisch taalgebruik. De filmmaakster doet dit met de overtuigende benadering van een auteur en gevoelige regie van de niet-professionele acteurs. Het prachtig gekadreerde, weloverwogen gebruik van cameravoering is relevant voor het vertellen van het verhaal en onthult menselijke geheimen.'

20.21 uur:
En de tweede winnaar is: De Jueves a Domingo van Dominga Sotomayor - oftewel Thursday Till Sunday. De jury: 'Deze film brengt scherp, nauwkeurig en teder de vertrouwde omgeving van een familie in beeld. Wij worden meegevoerd op een reis vanuit het perspectief van een kind en herinneren ons momenten uit onze eigen jeugd terwijl we tegelijkertijd de complexiteit die het volwassen leven met zich meebrengt, ervaren en begrijpen. Dit minimalistische verhaal wordt onthuld door de heldere standpunten van de cameravoering. Een teder werk, rijk aan gevoelige observaties.' Ze bedankt de kinderen die in haar film mee wilden spelen, het heeft ze een jaar van hun leven gekost. En ze bedankt het IFFR dat ze de kans heeft gekregen haar film voor dit geweldige publiek te laten zien.

21.19 uur: Maja Milos bedankt het IFFR en haar crew die samen met haar een sprong in het diepe wilden nemen om deze 'gevaarlijke film' te maken.

21.17 uur: Eric Khoo maakt de eerste winnaar bekend. De eerste Tiger Award gaat naar Klip. De jury: 'Een krachtige, opstandige, authentieke, eerlijke en onthullende film die hedendaagse middelen aanwendt voro een slagvaardige beschrijving van de mobiele telefoon-generatie, die haar leven vastlegt met beelden opgenomen met hun telefoon. Een emotioneel gestoord hoofdpersonage in een gebroken familie. Klip roept veel vragen op en geeft geen antwoorden.'

21.15 uur: De jury wordt voorgesteld. Deze bestaat uit: actrice en filmmaakster Helena Ignez uit Brazilië, ster uit Rogerio Sganzerla's The Red Light Bandit, en mede-oprichtster van de filmproductiemaatschappij Belair; Ludmila Cvikova, hoofd internationale programmering van het Doha Film Institute in Quatar en voormalig programmeur van het International Film Festival Rotterdam; Tine Fischer, directeur van CPH:DOX, het internationale documentaire filmfestival in Kopenhagen, Denemarken; filmmaker Eric Khoo uit Singapore, waarvan het IFFR de animatiefilm Tatsumi vertoont; filmmaker Samuel Maoz uit Israël, wiens speelfilmdebuut Lebanon als project werd gelanceerd tijdens de CineMart en die vervolgens in Venetië werd bekroond met de Gouden Leeuw.

21.14 uur:
Hivos, de sponsor van de Tiger Awards, wordt uitvoerig bedankt. Hivos zal dit de komende drie jaar blijven doen - . en dat vinden we heel fijn'.

21.10 uur: IFFR-directeur Rutger Wolfson betreedt het podium. Hij bedankt alle filmmakers voor het vertrouwen in het IFFR om hun films te willen tonen.

20.55 uur: Tijd voor een muzikaal intermezzo voordat we over gaan op het echte werk: de Tiger Awards. De Rotterdamse trompettist Eric Vloeimans speelt.

20.50 uur: De International Federation of Film Critics reikt voorafgaand aan de Tiger Awards ook een prijs uit. Fipresci award gaat naar: Neighbouring Sounds van Kleber Mendonca Filho.

20.45 uur: De jonge en mooie Maja Milos heeft een korte maar krachtige speech bij het aannemen van de prijs. 'Oh, daarom rende u steeds achter me aan op de feestjes', zegt ze. 'Ehm, ik was het niet. En ik rende ook niet', zegt de uitreiker.

20.40 uur: De tweede winnaar, van de Nederlandse KNF-prijs, is Maja Milos met haar film Clip. Deze wordt in het Nederlands ondertiteld en gepromoot bij Nederlandse distributeurs. IFFR: Maja Miloš (1983) onderzoekt in haar eerste speelfilm de ontwrichtende fase van de adolescentie net zo dapper en eerlijk als haar hoofdrolspeelster zichzelf onderzoekt. Miloš plaatst dit 'klassieke' verhaal over opgroeien tegen een hedendaagse achtergrond van tieners die geobsedeerd zijn door pornografie, virtuele realiteit en gematigd geweld, terwijl ze de vage grenzen verkennen tussen seks en genegenheid, tussen simpele genoegens en echte liefde, en tussen wreedheid en tederheid. Clip gaat echter in de eerste plaats over veranderende waarden binnen het gezin en de maatschappij in het moderne Servië, waar de generatiekloven uitzonderlijk groot zijn en iedereen zijn positie moet bepalen tussen afbrokkelende tradities en een onzekere hedendaagse moraal.

20.32 uur: De regisseurs van de genomineerde films mogen allen wat zeggen. Dit is niet altijd een succes. Zo blijft Lee Kwang-Kuk van Romance Joe eerst 20 seconden stil. Ook spreken veel van de filmmakers geen Engels. En regisseur Vasily Sigarev geeft liever pas commentaar als bekend is geworden of hij heeft gewonnen.

20.27 uur: Wat het IFFR over Sentimental Animal schrijft: Wu vertelt over de laatste dagen van een Chinees patriarch. De voormalig militair en eigenaar van de viskwekerij waar de handeling zich afspeelt, is fysiek gehandicapt geraakt na een heroïsche daad. Hoewel hij niet meer kan spreken en bij alle handelingen hulp nodig heeft van zijn verpleegster, is hij nog immer de gerespecteerde leider van zijn clan. Maar nu nadert zijn einde, en hij neemt een laatste, moeilijke taak op zich. In contrastrijk, haarscherp zwart-wit (gedraaid door cameraman Zhang Yuedong, regisseur van het minimalistisch-absurdistische Mid-Afternoon Barks) is Sentimental Animal een zorgvuldig gestileerde, soms gevoelige, soms schokkende allegorie die nog lang op het netvlies zal blijven branden.

20.25 uur:
De eerste prijs wordt uitgereikt, voor de beste Aziatische film. De jury wordt op het podium uitgenodigd. Heb je van tevoren een idee waaraan een winnaar aan moet voldoen? Ons criterium was om een nieuwe film van een nieuwe regisseur te vinden en dat was dit jaar geen probleem. De envelop is kwijt maar ik weet het uit mijn hoofd. De winnaar is Sentimental Animal van Wu Quan.

20.20 uur: Dominga Sotomayor van de film Jueves a domingo vertelt vertederd over hoeveel lieve en leuke mensen ze heeft ontmoet tijdens het filmfestival en hoe blij ze is hier te zijn.

20.18 uur: Allereerst Black's Game over IJslands criminele wereld. Regisseur Óskar Thor trapt de avond af met een bloedige scene. 'Er wordt alleen gevochten als het sneeuwt. Dus jullie moeten maar binnenblijven vanavond.'

20.15 uur: Er worden vanavond 15 genomineerden voorgesteld. Er komen 3 prijzen, dus we stellen steeds 5 genomineerden voor en dan maken we een winnaar bekend. We laten een belangrijk moment uit iedere film zien en vragen de regisseur om het toe te lichten. Naast de Tiger Awards worden er ook andere prijzen uitgereikt: De Netpac-prijs, de KNF-prijs en de Fipresci Award.

20.10 uur:
Fardid Tabarki is de gastheer en opent de ceremonie: 'Dit is een avond die sommigen van jullie niet snel zullen vergeten. Zij die naar huis gaan met een prijs. Met het doel is ook de genomineerden wat meer bekendheid te geven. De Tiger Awards betekenen helaas ook dat het filmfestival bijna ten einde is. Daarom een clip van de bijzondere momenten.'

20.00 uur: De zaal stroomt vol met genodigden voor de Tiger Awards-uitreiking in De Doelen. Speciale gasten zitten vooraan aan tafeltjes, de andere gasten verspreid op stoeltjes door de zaal. Festivaldirecteur Rutger Wolfson scharrelt onrustig rond en schudt handjes. Het is één van de belangrijkste momenten van het festival.

19.55 uur:
Eerst maar eens alle genomineerden op een rijtje. Dit zijn:
A Fish - Park Hong-Min
Black's game - Óskar Thór Axelsson
Clip - Maja Milos
Egg and Stone - Huang Ji
De jueves a domingo - Dominga Sotomayor
In April the Following Year, There was a Fire - Wichanon Somumjarn
It looks Pretty from a Distance - Anka & Wilhelm
Sasna L - Babis Makridis
Living - Vasily Sigarev
Neigbouring Sounds - Kleber Mendonça Filho
Return to Burma - Midi Z
Romance Joe - Lee Kwang-Kuk
Sudoeste (Southwest) - Eduardo Nunes
Tokyo Playboy Club - Okuda Yosuke
Voice of My Father - Orhan Eskiköy & Zeynel Dogan

Still uit Sentimental Animal. Beeld
Still uit Sentimental Animal.
Still uit Clip. Beeld
Still uit Clip.
null Beeld
Meer over