Tientallen Talibanstrijders omgekomen bij gevechten Sangin

Tientallen Talibanstrijders zijn omgekomen bij hevige gevechten in Sangin, in de provincie Helmand. Het gebied dreigde volledig in handen van de Taliban te vallen en het Afghaanse leger probeert hen nu, met steun van Amerikaanse luchtaanvallen, terug te dringen.

Een soldaat houdt de wacht in Helmand. Beeld afp
Een soldaat houdt de wacht in Helmand.Beeld afp

Sangin wordt al weken belegerd en tientallen soldaten en politiemannen waren door de Taliban in het nauw gedreven. Militaire helikopters hebben nu voedsel en munitie gedropt boven de legerbasis waarop de mannen waren omsingeld, waardoor zij terug konden blijven slaan. Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn zeker 50 Talibanstrijders omgekomen, waaronder commandant Mullah Nasir, een vertrouweling van de leider van de Taliban, Mullah Akhtar Mansour.

Het huis van de gouverneur van het district was door de Taliban veroverd, maar ook dat is weer in handen van de regering. Een kleine groep Britse troepen staat het Afghaanse leger sinds woensdag bij.

Een soldaat bij de Afghaanse vlag in de provincie Helmand. Beeld epa
Een soldaat bij de Afghaanse vlag in de provincie Helmand.Beeld epa

Roepen om hulp op Facebook

Vorige week deed de vice-gouverneur van Helmand nog een wanhopige oproep op Facebook aan de Afghaanse president Ashraf Ghani. 'Facebook is niet de juiste manier om de situatie te bespreken, maar ik weet niet hoe ik u anders kan bereiken', liet Mohammed Jan Rasulyar weten. 'Alstublieft, red Helmand van deze tragedie.'

Britse en Amerikaanse troepen hebben jarenlang in Helmand tegen de Taliban gevochten. De meeste opium in de wereld komt uit deze provincie. Helmand is daarom een belangrijk gebied voor de Taliban, die met de handel in opium hun opstand financieren.

Meer over