Tientallen runners en drugstoeristen gearresteerd

De Rotterdamse politie heeft sinds woensdagavond 81 drugsrunners en drugstoeristen aangehouden. De voornamelijk Franse drugstoeristen zijn voor verschillende overtredingen bekeurd en het land uitgezet....

ANP

ROTTERDAM

De Rotterdamse politie kondigde onlangs een zomeroffensief aan tegen het drugstoerisme. De stad wordt bezocht door Belgische, Franse en Duitse jongeren die hard drugs komen inslaan. Met name in Rotterdam-noord en Rotterdam-west bevinden zich honderden dealpanden. De drugstoeristen worden naar de dealpanden geleid door Algerijnse en Marokkaanse drugsrunners.

Het drugstoerisme veroorzaakt zoveel overlast in de woonwijken dat bewoners dreigen het heft in eigen handen te nemen. Bewoners van de wijk Spangen hebben een 'honkbalclub' opgericht. De 'leden' patrouilleren regelmatig in de straten van de buurt. Komende vrijdag wil een groep bewoners de wijk Spangen met barricaden afgrendelen om drugstoeristen te verhinderen hun inkopen te doen in de dealpanden.

De actie was aanvankelijk voor afgelopen vrijdag gepland. De bewoners besloten tot uitstel om de politie niet te hinderen. Die begon woensdagavond een actie tegen drugstoeristen. 'We zullen zien of de actie van de politie iets oplevert. Zo niet, dan doen we het zelf en drastischer', zegt een van de buurtbewoners.

Een deel van de aangehouden drugstoeristen was in het bezit van hard drugs. Andere drugstoeristen, die klaarblijkelijk nog geen inkopen hadden gedaan, hadden grote hoeveelheden geld bij zich; sommigen vijfduizend gulden.

Volgens de politie is de actie nog lang niet ten einde. 'We blijven hiermee doorgaan totdat de overlast weer binnen redelijke perken is, al duurt het een jaar of langer.'

Meer over