Tientallen en Ocalan

Een opstand in Tadzjikistan heeft de afgelopen dagen aan tientallen rebellen en regeringssoldaten het leven gekost. De commandant van de rebellen, Machmoed Choedojberdyev, dreigt een stuwdam bij de noordelijke stad Choedzjand op te blazen....

Reuters, AFP, AP

DUSJANBE

Zwaarbewapende opstandelingen zijn woensdag twee steden binnengevallen. Zeshonderd rebellen bestormden Choedzjand, met een miljoen inwoners de tweede stad van Tadzjikistan, en bezetten het vliegveld. Driehonderd mannen drongen de stad Tsjkalovsk binnen. De steden liggen in Tadzjikistans meest geïndustrialiseerde gebied.

Donderdag hebben regeringstroepen de opstandelingen in het noorden teruggedrongen. Na zware gevechten is de stad Choedzjand heroverd, terwijl de resterende posities van de rebellen worden door regeringstroepen omsingeld, volgens een woordvoerder van president Imomali Rachmonov. Aan regeringszijde vielen veertig doden, aan rebellenzijde vijftig.

Rebellenleider Choedojberdyev beschuldigt de regering van corruptie en eist dat er een einde komt aan 'de terreur tegen haar politieke tegenstanders'. Ook eist hij vrijlating van enkele politieke gevangenen. Choedojberdyev, een voormalig kolonel van het regeringsleger, keerde zich vorig jaar tegen de autocratische president Emomali Rachmonov.

De voormalige Sovjet-republiek - een bergstaat met 5,7 miljoen inwoners - blijft instabiel ondanks het in 1997 gesloten vredesakkoord tussen de seculiere regering, Moskou en de islamitische oppositie, dat officieel een einde maakte aan de burgeroorlog. De twee dagen durende gevechten zijn de hevigste sinds het akkoord werd getekend.

Meer over