nieuwsburkina faso

Tientallen doden na jihadistische aanval in Burkina Faso

Gewapende strijders hebben dinsdag in Burkina Faso 35 burgers en zeven militairen gedood. Bij de aanval, die inmiddels is beëindigd, hebben veiligheidstroepen tachtig militanten gedood.

Soldaten op een pick-up truck in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Beeld AFP
Soldaten op een pick-up truck in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso.Beeld AFP

Het is niet bekend wie er achter de aanval zit, maar het West-Afrikaanse land is sinds 2015 regelmatig doelwit van jihadistische aanvallen.

‘Een groot aantal terroristen’ viel op dinsdagochtend de legerbasis en de bevolking in het plaatsje Arbinda aan, in het noorden van het land. De aanval was volgens de regering ongekend intensief, en duurde enkele uren. President Roch Marc Kabore riep op tot twee dagen van nationale rouw.

Burkina Faso wordt sinds 2015 overspoeld door geweld sinds militanten in het naburige Mali, onder druk van Franse troepen, de blik westwaarts hebben gericht. Het geweld heeft het land in een grote humanitaire crisis gestort: door de zelfmoordaanslagen en landmijnen zijn volgens de Verenigde Naties de laatste jaren meer dan zevenhonderd doden gevallen en ongeveer 560 duizend mensen zijn op de vlucht geslagen.

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Burkina Faso enkele dagen geleden nog aangescherpt. Voor het noorden en het oosten gold al code rood, wat inhoudt dat alle reizen daar wordt ontraden, maar ook in het midden, westen en zuiden neemt het risico op ontvoering en zware criminaliteit toe, waardoor mensen er beter niet naartoe kunnen reizen als het niet strikt noodzakelijk is.

Meer over