Tientallen doden in Mexico door griepvirus

Mexicaanse autoriteiten verscherpen maatregelen...

AMSTERDAM De overheid in Mexico heeft drastische maatregelen genomen om verspreiding van een dodelijk varkensgriepvirus te voorkomen. Mensen wordt aangeraden zo veel mogelijk thuis te blijven, goed op hygiëne te letten en mondkapjes te dragen. In Mexico zijn de afgelopen weken mogelijk 81 mensen aan het virus overleden. Van een twintigtal is dit officieel bevestigd, bij hen gaat het om dezelfde dodelijke virusstam. Bij onderzoek onder ruim 1.300 mogelijk besmette Mexicanen is volgens de regering in 900 gevallen geen griep vastgesteld.

De virusstam lijkt zich vanuit Mexico verder te verspreiden. In de VS is de dodelijke stam officieel bij twintig mensen aangetoond, meldde de gezondheidsdienst CDC in Atlanta zondagavond. Acht besmettingsgevallen op een school in New York zijn bevestigd.

Uit veel landen komen berichten over mogelijke besmettingen, onder meer Canada (bevestigd), Israël en Colombia. In Nieuw-Zeeland zouden elf studenten besmet zijn geraakt na een bezoek aan Mexico. Alleen in Mexico zijn voor zover bekend doden gevallen. In Nederland hebben zich de afgelopen dagen ook enkele Mexicoreizigers met griepachtige verschijnselen gemeld bij hun huisarts. ‘Ze zijn onderzocht, er is niets gevonden’, zegt Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is verontrust over de virusuitbraak in Mexico. De organisatie heeft wereldwijd experts aan het werk gezet. De WHO kan niet zeggen of de virusbesmetting in Mexico zich zal ontwikkelen tot een pandemie waarbij over de hele wereld miljoenen doden zullen vallen. Er ontbreken voldoende gegevens uit Mexico, aldus de WHO. De organisatie denkt spoedig meer helderheid te krijgen.

Pagina 5

Stad komt tot stilstand

Meer over