Tientallen doden in Europa door kou

Grote delen van Europa zijn getroffen door een ijzige kou. In Oost-Europa zijn sinds afgelopen weekeinde tientallen doden gevallen. In Berlijn is het al 64 jaar niet meer zo koud geweest als nu. In Duitsland vielen vier slachtoffers...

Polen telt deze winter al 150 doden, van wie de helft een dakloos bestaan leidde. Polen heeft de gastoevoer naar de zware industrie beperkt om de huishoudens van warmte te kunnen blijven voorzien. In sommige plaatsen is het openbaar vervoer uitgevallen doordat brandstof bij min 31 graden was gaan stollen.

Het koufront, komend uit Rusland, kostte dit weekeinde tientallen mensen het leven in voornamelijk Oost- en Centraal-Europa. Honderden mensen liggen in ziekenhuizen met onderkoelingsverschijnselen. Weerkundigen verwachten tot donderdag niet veel verbetering. Het blijft ijzig koud, met storm en sneeuwbuien.

In Duitsland zijn dit weekeinde vier mensen omgekomen door de ijzige koude. Het gaat om een bejaarde vrouw die voor haar huis bij Leipzig uitgleed en niet meer kon opstaan, een 48-jarige man die in een weiland in Saksen-Anhalt werd gevonden, een zwerver bij Wiesbaden en een 39-jarige man die doodvroor in een buitenhuisje. In de zuidelijke deelstaat Beieren is het kwik al gedaald tot min 34,8 graden. In het noorden en oosten kan het min 20 worden.

Bij Moskou, waar het meer dan twintig graden vriest, zaten maandag 12.000 mensen zonder verwarming na een storing. De Russische hoofdstad telde dit weekeinde minstens acht doden. De autoriteiten maken zich zorgen over de vele dakloze kinderen. Oekraïne meldde dertig doden in het afgelopen etmaal.

In Zweden werd een door het ijs gezakte auto pas na zeven uur gevonden. De inzittenden, een echtpaar en hun zesjarige dochter, waren overleden. Bij ongelukken met sneeuwscooters vielen twee doden.

In Tsjechië zijn al veertien mensen bezweken. Een deel van de omstreden kerncentrale Temelin is enkele uren van het elektriciteitsnet gehaald na een storing door de kou. Letland meldde twintig doden sinds woensdag. In Litouwen bezweken sinds vrijdag veertien mensen. Tienduizenden mensen in de stad Telsiai zaten het weekeinde zonder verwarming en velen ook maandag nog. Estland betreurt zeven doden. Roemenië (elf doden) heeft enkele havens gesloten. Kroatië sloot wegens de sterke wind wegen en bruggen af en haalde veerdiensten uit de vaart, net als Griekenland. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen vroor het maandag 15 graden. Sneeuw en ijs zorgen voor hinder in het verkeer.

In het oosten van Turkije zijn in de nacht van zondag op maandag extreem lage temperaturen gemeten. In de provincie Agri daalde het kwik tot min 31 graden Celsius. In het noordoosten van Turkije zijn bijna 4000 dorpen na hevige sneeuwval geheel of gedeeltelijk van de buitenwereld afgesloten. In enkele honderden dorpen zijn problemen met de elektriciteitsvoorziening ontstaan. In de Turkse hoofdstad Ankara vielen negen doden toen een bus door gladheid van de weg raakte.

Meer over