Nieuws

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op sjiitische moskee in Afghanistan

Een zware aanslag op een sjiitische moskee in de Afghaanse stad Kandahar heeft tientallen mensenlevens geëist. Een of meerdere bommen ontploften tijdens het middaggebed, toen honderden gelovigen in de Imam Bargah-moskee verzameld waren.

Een man zit huilend op de grond en wordt getroost bij de getroffen  Imam Bargah-moskee in Kandahar. Beeld Anadolu Agency via Getty Images
Een man zit huilend op de grond en wordt getroost bij de getroffen Imam Bargah-moskee in Kandahar.Beeld Anadolu Agency via Getty Images

Volgens ooggetuigen gaat het om een zelfmoordaanslag. Op beelden is de enorme ravage te zien die is aangericht in de moskee in de zuidelijke stad, de geboorteplaats van de Taliban. Doden en zwaargewonden liggen op de grond, terwijl omstanders proberen hulp te verlenen. Op het moment van de explosie waren honderden gelovigen aanwezig in de moskee.

Er zouden zeker 37 doden zijn gevallen en meer dan 70 gewonden. Ooggetuigen zeggen dat sprake was van meerdere explosies. Persbureau AP citeert een ooggetuige die zegt dat twee aanslagplegers hun zelfmoordvest tot ontploffing brachten bij de toegangspoort van de moskee. Daarna zouden twee anderen naar binnen zijn gerend waar ze zichzelf opbliezen. Een andere getuige sprak echter over drie explosies, bij de poort, het gedeelte waar gelovigen hun voeten wassen, en binnen in de moskee.

Het is de tweede keer in een week tijd dat in een sjiitische moskee in Afghanistan een bloedbad wordt aangericht. Vorige week vrijdag vielen 46 doden en meer dan 140 gewonden toen een moskee in de noordoostelijke stad Kunduz werd getroffen door een zelfmoordaanslag.

Gezworen vijanden

Sinds de machtsovername van de Taliban in augustus, zijn meerdere aanslagen gepleegd op sjiitische doelwitten. Deze werden opgeëist door strijders van de Afghaanse tak van de soennitische terreurgroep IS, de ‘Islamitische Staat Khorasan’ (ISK). De aanslag in Kandahar is nog niet opgeëist door de terreurbeweging, al jaren een gezworen vijand van de Taliban. ISK, dat sjiieten beschouwt als afvalligen, zei vorige week wel verantwoordelijk te zijn geweest voor de aanslag op de moskee in Kunduz.

De ISK-strijders laten zich steeds meer gelden sinds de val van de regering-Ashraf Ghani. Zo waren ze ook verantwoordelijk voor een bloedige aanslag in augustus bij de luchthaven van Kabul, waarbij tweehonderd doden vielen onder wie dertien Amerikaanse militairen.

De aanslag in Kandahar, van oudsher een belangrijk bolwerk van de Taliban, laat zien dat de beweging er nog niet in is geslaagd om ISK uit te schakelen.

Volgens de onafhankelijke Mensenrechtencommissie van Afghanistan werden er tot medio vorig jaar in een tijdsbestek van negen maanden zeventien aanslagen en aanvallen gepleegd op moskeeën, imams en gelovigen. Hierbij kwamen zeker 170 personen om het leven. Volgens de commissie waren behalve ISK-strijders, ook de Taliban en andere gewapende groepen verantwoordelijk voor het geweld.

Meer over