Tientallen doden bij aanslag hotel Pakistan

Bij een aanslag op het Marriott Hotel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn zaterdag zeker vijftig doden en 150 gewonden gevallen. Dit heeft de BBC gemeld. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt.

Waarschijnlijk is een zelfmoordaanslag gepleegd met een autobom die bij de hoofdingang is afgegaan, aldus ooggetuigen. Na de ontploffing brak een grote brand uit die zich snel verspreidde. De politie vreesde zaterdagavond dat er nog veel mensen vastzitten in het brandende hotel met 290 kamers in het centrum van Islamabad.

Veel landen hebben in het hotel een diplomatieke vestiging. De Nederlandse ambassade zit echter in een ander hotel in de Pakistaanse hoofdstad, aldus een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie zoekt uit of er Nederlanders in het Marriott verbleven.

De vermoedelijke bomexplosie voor de ingang van het hotel was enorm en heeft tot een kilometer in de omtrek schade aangericht. Volgens een verslaggeefster van de Britse omroep is voor het hotel een krater ontstaan groter dan zij ooit eerder heeft gezien.

Het is nog onduidelijk wie de daders zijn. Voor de aanslag waren er wel dreigementen van terreurnetwerk Al-Qa' ida en van uit Afghanistan uitgeweken Taliban. De Pakistaanse regering is een bondgenoot van de Amerikanen in de strijd tegen het islamistische terrorisme.

De Amerikaanse ‘oorlog tegen terreur’ is bij de Pakistaanse burgerbevolking niet populair. Daarnaast is Pakistan verbolgen over burgerslachtoffers in de strijd tegen het terrorisme. Dit heeft geleid tot spanningen tussen Islamabad en Washington.

De nieuwe Pakistaanse president Asif Ali Zardari zei enkele uren voor de aanslag tijdens zijn eerste toespraak voor het parlement dat Pakistan schendingen van zijn territoriale integriteit niet meer zal dulden. Amerikaanse militairen die in Afghanistan de Taliban bevechten, steken wel eens de grens over.

In Pakistan, het enige islamitische land met een atoombom, worden al meer dan een jaar veel aanslagen gepleegd. Leger en politie hebben daarom de veiligheidsmaatregelen opgevoerd.

In door stammen beheerste gebieden aan de grens met Afghanistan blijft het gezag van de centrale regering echter zwak. Al-Qaeda en Taliban kunnen er daarom vrijwel ongestoord hun gang gaan.

Na ontploffing van een autobom brak grote brand uit (EPA) Beeld
Na ontploffing van een autobom brak grote brand uit (EPA)
Meer over