Update

Tientallen betogers VS gearresteerd bij protesten

Bij demonstraties in diverse Amerikaanse steden tegen politiegeweld, zijn tot zondagochtend tientallen betogers gearresteerd. Alleen al in de staat Minnesota werden zeker vijftig demonstranten aangehouden. De oproerpolitie in Saint Paul, zusterstad van Minneapolis, doorbrak onder andere een urenlange blokkade van een snelweg. Zeker vijf agenten raakten gewond bij de confrontaties.

Redactie
Een betoger in Baton Rouge schreeuwt naar de politie. Beeld AP
Een betoger in Baton Rouge schreeuwt naar de politie.Beeld AP

De strijd speelde zich op enkele kilometers af van de plek waar Philando Castile werd doodgeschoten.

Zijn omstreden dood, terwijl hij op de grond werd gehouden door twee agenten, leidde onder andere tot het bloedbad in Dallas waarbij vijf agenten door een zwarte sluipschutter werden gedood. Betogers hadden zich in Saint Paul met brandende barricades verzameld op de Interstate 94 en gooiden met onder meer brandbommen, flessen en stenen naar de agenten.

De dood door politiekogels van Castile en een andere zwarte man in Baton Rouge in de staat Louisiana, Alton Sterling, heeft de gemoederen in veel steden flink verhit. De activisten van 'Black Lives Matter' gingen dit weekeinde in tal van grote steden de straat op.

Bij een van de demonstraties, in Baton Rouge, werd een van de leiders van de protestbeweging, DeRay Mckesson, gearresteerd. In Baton Rouge, waar vorige week automobilist Sterling voor de ogen van zijn vriendin en haar kind werd doodgeschoten, werd voor de vijfde achtereenvolgende dag gedemonstreerd.

Onbekenden schoten zaterdag in de Texaanse stad San Antonio op het politiebureau. In Chicago werden drie betogers gearresteerd. Ook in Washington, Miami, Fort Lauderdale, Atlanta werd er gedemonstreerd tegen de wijze waarop agenten zwarte bewoners op straat behandelen.

Bij de botsingen in Saint Paul werden zeker vijftig demonstranten aangehouden. Beeld AFP
Bij de botsingen in Saint Paul werden zeker vijftig demonstranten aangehouden.Beeld AFP
Ook in het Engelse Brixton werd geprotesteerd tegen het politiegeweld in de VS. Beeld AFP
Ook in het Engelse Brixton werd geprotesteerd tegen het politiegeweld in de VS.Beeld AFP
Een demonstrant balt zijn vuist op de I-94 bij Saint Paul. Beeld AFP
Een demonstrant balt zijn vuist op de I-94 bij Saint Paul.Beeld AFP

Dreigement Dallas

Na een anoniem dreigement tegen politieagenten, nam het korps in Dallas zaterdagnacht extra veiligheidsmaatregelen. Er werd gezocht naar een verdacht persoon in de parkeergarage bij het bureau. De zoektocht werd beëindigd nadat niemand was gevonden.

Agenten doorzochten alle drie de verdiepingen van de parkeergarage. Eerst kamden agenten het gebouw uit. Later werd ook een politiehond ingezet. Het gebouw werd daarna vrijgegeven.

De politie ontkende dat er schoten zijn gelost. Berichten die daarover de ronde deden op sociale media, zouden niet kloppen. Ook geruchten dat het hoofdkwartier van de politie was afgegrendeld, bleken onjuist.

Bloemen en brieven bij het hoofdbureau van de politie in Dallas. Beeld anp
Bloemen en brieven bij het hoofdbureau van de politie in Dallas.Beeld anp
Meer over