Tientallen betogers oppositie Rwanda opgepakt

De politie in Rwanda heeft donderdag tientallen oppositiebetogers opgepakt, terwijl president Paul Kagame zijn kandidatuur indiende bij de kiescommissie voor de aanstaande presidentsverkiezingen.

ANP/RTR

Naar verwachting wordt Kagame op 9 augustus met ruime meerderheid herkozen voor een tweede termijn van zeven jaar. Hij is feitelijk aan de macht sinds 1994, toen zijn Tutsi-strijders de macht overnamen na een einde te hebben gemaakt aan de massaslachting van Hutu's op 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's.

Volgens Victoire Ingabire, leider van oppositiepartij Verenigde Democratische Krachten (UDF), zijn ongeveer honderd partijleden opgepakt tijdens een vreedzaam protest. De UDF bestaat hoofdzakelijk uit Hutu's. Ingabire zelf wordt vervolgd voor het ontkennen van de genocide en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Volgens een politiewoordvoerder zijn slechts twintig tot dertig mensen gearresteerd in de hoofdstad Kigali voor het veroorzaken van chaos.

De partij van Ingabire en de Democratische Groene Partij (DGP) hebben een verzoek ingediend tot uitstel van de verkiezingen, zodat zij zich nog kunnen registreren.

Donderdag werd presidentskandidaat Bernard Ntaganda van de oppositionele Sociale Partij Imberakuri verhoord door de politie. In december ontkende hij beschuldigingen dat hij zou aanzetten tot etnische verdeeldheid. ‘Ntaganda is nog niet aangeklaagd, maar we werken eraan’, aldus de politiewoordvoerder. ‘We verzamelen nog bewijs.’

Kagame is internationaal geprezen voor zijn economische hervormingen en de wederopbouw van staatsinstellingen sinds 1994. Maar internationale mensenrechtenorganisaties hebben hun bezorgdheid uitgesproken over gebrekkige democratische vrijheden in de aanloop naar de stembusgang.

Meer over