Tiener slaat Spaanse premier Rajoy hard op het gezicht

De Spaanse premier Rajoy heeft woensdag tijdens een campagnebezoek aan Pontevedra een flinke stomp gekregen van een tiener. De conservatieve premier verscheen later met een rode gezwollen plek op het gezicht. Op beelden van het incident is te zien hoe de 17-jarige aanvaller op straat plotseling hard uithaalt naar Rajoy. Zijn motief is nog onbekend.

De premier liep de forse klap op toen hij door de straten van Pontevedra liep, in de regio Galicië, waar hij opgroeide. Hij was in het noordwestelijke stadje voor de parlementsverkiezingen van zondag.

De 60-jarige Rajoy poseerde midden op straat voor omstanders die met hem op de foto wilden. Op tv-beelden is te zien hoe de premier kort voor het incident met twee kinderen op de foto ging. De tiener, die volgens sommige berichten een selfie met Rajoy wilde maken, keek belangstellend naar het tafereel.

Plotseling haalde hij echter met zijn linkervuist uit uit naar Rajoy. De premier werd volop op de wang getroffen en zijn bril werd weggeslagen. Rajoy verloor zijn evenwicht, maar hij werd opgevangen door omstanders. Beveiligers rekenden de belager snel in. Niet veel later werd hij geboeid weggevoerd, maar niet voordat hij zijn duimen kon opsteken bij kennelijke wijze van overwinningsgebaar

Verontwaardigd

Rajoy bedankte korte tijd later op Twitter zijn aanhangers. Hij verzekerde dat er niets met hem aan de hand was. 'Ik maak het goed en ik ben op weg naar de bijeenkomst in Coruna', aldus de premier. Rajoy plaatste vandaag een tweet met een video waarin te zien is hoe hij traint en aan zijn conditie werkt. 'Prettige donderdag vanuit Barcelona', laat de premier weten.

Minister van Ontwikkeling Ana Pastor zei in een tweet 'verontwaardigd te zijn over de agressie die u in de straten van Pontevedra moest ondergaan'. Oppositieleiders betuigden direct hun steun aan de belaagde leider van de Volkspartij (PP).

Volgens opiniepeilers blijft de Volkspartij ook na de parlementsverkiezingen van zondag de grootste partij. Wel zou de PP zijn meerderheid verliezen en voortaan aangewezen zijn op een coalitiepartner.

Rajoy verscheen later op een verkiezingsbijeenkomst in Coruna waar hij een toespraak hield.Beeld afp
Meer over