Tienduizenden rouwen om Tueni

Meer dan 300.000 mensen hebben woensdag in Beiroet de begrafenis van de uitgever en parlementariër Gebran Tuéni bijgewoond, die maandag om het leven kwam door een bomaanslag....

De moordaanslag op Tuéni is al de derde politieke moord in Libanon sinds de aanslag op ex-premier Hariri eerder dit jaar en de dertiende bomaanslag die sindsdien is gepleegd. ‘Alle Libanezen zeggen Gebran Tuéni vaarwel, de martelaar van het vrije woord’, kopte de krant Al Mustaqbal, waarvan Hariri eigenaar was, woensdag.

Talloze Libanezen volgden de rouwstoet terwijl die langzaam door het stadscentrum trok. Terwijl de kist voor het parlementsgebouw langs werd gedragen, bewezen de 128 parlementsleden Tuéni met een minuut stilte de laatste eer. Buiten schandeerde de menigte ‘Syrië is de moordenaar’.

Tijdens de rouwdienst zei de vader van Tuéni: ‘Terwijl ik mijn zoon begraaf is het mijn wens alle Libanezen vereend te zien’. De politicus en journalist werd Tvervolgens in het overwegend christelijke Oost-Beiroet begraven.

Algemeen wordt aangenomen dat Syrië achter de moordaanslagen zit. De regering in Damascus heeft dat tegengesproken. Na de moord op Hariri trok Syrië zijn militairen uit Libanon terug.

Meer over