NieuwsBezoek aan Noord-Korea

Tienduizenden Noord-Koreanen begroeten Zuid-Koreaanse president

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is dinsdag groots onthaald in de Noord-Koreaanse hoodstad Pyongyang. Zijn driedaagse bezoek aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un moet weer vaart brengen in de onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un worden toegejuicht tijdens een rit door Pyongyang. Beeld AP
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un worden toegejuicht tijdens een rit door Pyongyang.Beeld AP

Langs de weg van de luchthaven van Pyongyang naar het centrum van de hoofdstad werden Moon en Kim in een open Mercedes hartstochtelijk toegejuicht door tienduizenden Noord-Koreanen, veelal gekleed in traditionele kostuums. Zwaaiend met rode en roze plastic bloemen en vlaggetjes scandeerden de Noord-Koreanen ‘herenig het vaderland’. ’s Middags hielden de leiders een eerste bespreking in het hoofdkwartier van de Noord-Koreaanse arbeiderspartij. Het was de eerste keer dat een buitenlandse gast daar werd ontvangen.

Eerder op de dag had Kim samen met de partijtop de Zuid-Koreaanse president persoonlijk opgewacht op de internationale luchthaven. Aan de voet van de vliegtuigtrap begroette hij Moon met drie omhelzingen, waarna eenheden van het Noord-Koreaanse leger een saluut uitbrachten ter ere van het historische bezoek. Slechts twee keer eerder, in 2000 en 2007, bezocht een Zuid-Koreaanse president Noord-Korea.

De top komt op een moment dat de onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS in een impasse verkeren. In mei spraken Kim en de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore af om ‘het Koreaanse schiereiland te denucleariseren’, maar al snel daarna liepen de gesprekken vast. Noord-Korea wil dat de VS eerst een vredesverdrag tekenen, voordat het inleveren van kernkoppen bespreekbaar wordt. Washington eist dat juist Pyongyang eerst de daad bij het woord voegt. Zo moet Kim eerst een lijst met al zijn kernwapens overleggen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un begroet president Moon Jae-in van Zuid-Korea. Beeld AP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un begroet president Moon Jae-in van Zuid-Korea.Beeld AP
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wordt ontvangen op het vliegveld van Pyongyang. Beeld AP
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wordt ontvangen op het vliegveld van Pyongyang.Beeld AP

Grote bemiddelaar

Moon presenteert zich dezer dagen - naar eigen zeggen op verzoek van Trump – als Grote Bemiddelaar. In de aanloop naar de top stuurde hij een gezant naar Pyongyang en belde hij bijna een uur met Trump. Zijn hoop is dat Kim deze week als eerste een grote, ‘stoutmoedige’ stap zet. ‘Idealiter doet Noord-Korea nu een schokkende concessie, zoals het opgeven van tien tot twintig kernkoppen. Dat zou het vertrouwen geven dat nu ontbreekt’, zei de Noord-Korea-adviseur van de president, Moon Chung-in, vorige week tijdens een briefing in Seoul.

Als lokkertje wappert Moon met mogelijke investeringen door Zuid-Koreaanse bedrijven, die de economie van het relatief arme Noord-Korea een boost kunnen geven. Om die reden bevat de 52-koppige delegatie uit Zuid-Korea ook een trits Zuid-Koreaanse zakenmannen, waaronder Samsung-baas Lee Jae-yong en de ceo’s van LG en Hyundai.

De vraag is of dit genoeg is om Kim over te halen een eerste stap naar ontwapening te zetten. De Chinezen staan immers ook te trappelen te investeren in de Noord-Koreaanse economie. Vorig week liet Kim bovendien weten dat hij al veel concessies heeft gedaan, zoals het opblazen van het ondergrondse nucleaire testcentrum Punggye-ri en de ontmanteling van twee testcentra voor raketten. ‘Kim zei dat zijn tekenen van goede wil een passend antwoord verdienen’, zei gezant Chung Eui-yong na terugkomst uit Pyongyang.

Zo’n ‘passend antwoord’ moet komen in de vorm van verdrag dat formeel een einde maakt aan de Koreaanse oorlog (1950-53). In die oorlog vochten de Amerikanen aan de zijde van Zuid-Korea nadat het communistische noorden in juni 1950 het zuiden was binnengevallen. Drie jaar later tekenden de VS en Noord-Korea een wapenstilstand. Technisch gezien zijn beide landen nu nog altijd met elkaar in oorlog. Het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea geldt als een van de zwaarst bewapende plekken ter wereld.

Vrouwen in traditioneel kostuum verwelkomen de Koreaanse leiders. Beeld AP
Vrouwen in traditioneel kostuum verwelkomen de Koreaanse leiders.Beeld AP

Amerikaanse troepen

Een vredesverdrag zou gevolgen kunnen hebben voor de aanwezigheid van de bijna 30 duizend Amerikaanse troepen op Zuid-Koreaans grondgebied. De belangrijkste legitimatie voor hun aanwezigheid zou dan verdwijnen. Het vertrek van de Amerikaanse militairen is een oude wens van Noord-Korea, die de troepen als een directe bedreiging ziet.

De resultaten van de top worden woensdag verwacht. Aangenomen wordt dat de twee in ieder geval een akkoord zullen sluiten over het terugdringen van militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland. Zo moet een ‘vredeszone’ in de West-Zee de kans op confrontaties verminderen. Ook moeten de legers van beide landen elkaar vooraf op de hoogte gaan stellen van militaire oefeningen.

Noord-Koreanen zwaaien met vlaggen en boeketten tijdens de autoparade van de Koreaanse leiders.  Beeld AFP
Noord-Koreanen zwaaien met vlaggen en boeketten tijdens de autoparade van de Koreaanse leiders.Beeld AFP
Meer over