NieuwsCorona in Brabant

Tienduizend leerlingen hebben geen school door advies RIVM voor Noord-Brabant

Meer dan tienduizend leerlingen in de provincie Noord-Brabant hebben vandaag geen les vanwege de coronacrisis. Bij meerdere bedrijven wordt personeel opgeroepen thuis te werken, en het aantal ziekmeldingen is toegenomen. Dit is het gevolg van een aangescherpt RIVM-advies voor de inwoners van Noord-Brabant.

In tientallen Brabantse klassen wordt maandag geen les gegeven. Beeld ANP
In tientallen Brabantse klassen wordt maandag geen les gegeven.Beeld ANP

Zeker 10.000 basisschoolleerlingen in Brabant zitten thuis, doordat veel leerkrachten in de provincie zich ziek hebben gemeld. Dit blijkt uit een inventarisatie die de Omroep Brabant heeft gemaakt. Dit gebeurt met name in grote steden als Eindhoven en Breda, waar ook het hoogste aantal coronabesmettingen van Nederland is (16).

Inwoners met lichte klachten wordt sinds vrijdag met klem geadviseerd thuis te blijven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt Brabanders aan om ‘bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis.’ Het advies blijft voorlopig van kracht, aldus het RIVM.

Bij het nieuwe advies snijdt het mes volgens het RIVM aan twee kanten. Enerzijds beperkt dit de verdere verspreiding van het coronavirus; anderzijds biedt het ‘bevriezen’ van de situatie de mogelijkheid om een goede steekproef uit te voeren. Deze is met name in Noord-Brabant hard nodig, vindt het RIVM. Hier bevinden zich de meeste besmettingen met het coronavirus in Nederland (ongeveer eenderde) en ook de meeste patiënten bij wie de besmettingsbron (nog) niet valt te herleiden tot een naaste met het virus of met een recent verblijf in Noord-Italië.

De gevolgen in Noord-Brabant zijn groot aan het begin van de school- en werkweek. Het thuisblijven van leerkrachten heeft een ontwrichtend effect. Veel basisschoolscholieren hebben vandaag geen les. Scholen moeten meerdere klassen uit laten vallen of soms zelfs geheel sluiten. Sommige scholen proberen er een mouw aan te passen door klassen te combineren.

De grootschalige lesuitval heeft gevolgen voor de ouders, van wie sommigen zich gedwongen zien nu ook thuis te blijven. Bij de kinderopvang kunnen ze vanwege de coronacrisis ook niet terecht.

Bedrijven blijven open, maar sommige sommeren werknemers met een kantoorbaan om thuis te werken. Bijvoorbeeld autofabrikant DAF in Eindhoven en hightechbedrijf ASML, dat zijn hoofdkantoor in het Brabantse Veldhoven heeft.

Meer over