'Tien kerncentrales tijdbommen'

In een rapport van het Amerikaanse ministerie van Energie, dat het afgelopen weekeinde openbaar werd gemaakt door een milieugroepering in Washington, worden tien kernenergiecentrales in Oost-Europa als 'tijdbommen' en 'zeer gevaarlijk' bestempeld....

The Guardian

NEW YORK

Ontwerpfouten en ontoereikende veiligheidsvoorzieningen maken centrales in Slowakije, Litouwen, Rusland, Bulgarije en Oekraïne tot potentiële nieuwe 'Tsjernobyls'. Over die centrale wordt in het rapport gezegd dat de 'omstandigheden er in veel opzichten slechter zijn dan in de periode voorafgaand aan de ramp van 1986'. In de studie is rekening gehouden met ontwerp, veiligheidsvoorzieningen en de politieke situatie in het betreffende land.

De milieugroepering die het rapport publiekelijk maakte - de raad voor de bescherming van natuurlijke bronnen - roept op tot instelling van een financieel fonds ter grootte van vijftien miljard gulden om de gevaarlijke centrales te sluiten en te vervangen. 'Dat is een laag bedrag in vergelijking met de kosten van een nieuw Tsjernobyl-ongeluk.'

In het rapport worden met name de centrales in Bohunice (Slowakije) en in Ignalia (Litouwen) als zeer risicovol omschreven. De reactoren in Ignalia zijn 'instabiel' en 'moeilijk onder controle te houden'. Het koelsysteem van de centrale in Bohunice is 'onvoldoende'.

Het Russiche agentschap voor de controle op kernenergie-installaties, Gosatomnazdor, heeft in een reactie op het rapport toegegeven dat de veiligheid van veel centrales achteruit loopt. Financiële problemen zouden daarvan de oorzaak zijn.

Meer over