Tien Kalverennominaties voor verfilming Publieke Werken

Publieke werken mag als favoriet worden aangeduid op het aanstaande Kalverengala. De verfilming van Thomas Roosebooms roman telt maar liefst tien nominaties. Al is cineast Joram Lürsen opmerkelijk genoeg niet genomineerd in zijn categorie, die voor beste regie.

null Beeld anp
Beeld anp

De Kalverennominaties, dinsdagavond bekend gemaakt in het televisieprogramma De Wereld Draait Door, worden dit jaar voor de tweede maal gekozen door een groot aantal vaklui uit de filmwereld, waaronder de stemgerechtigde leden van de Dutch Academy For Film (DAFF). En de uitkomst springt heel wat kanten op. Slechts twee films zijn genomineerd in zowel de categorie beste film als beste regie; Knielen op een bed violen (Ben Sombogaart) en Beyond Sleep (Boudewijn Koole).

Naast Publieke werken zijn ook De Helleveeg (acht maal), Beyond Sleep (zeven), Knielen op een bed violen (zes) en J. Kessels (vier) veelvuldig genomineerd.

In wat wel het jaar van de boekverfilming mag worden genoemd, toonden de stemmers ook waardering voor enkele op origineel script gebaseerde films. The Paradise Suite, oud-Oscarinzending van Joost van Ginkel, kreeg vier nominaties, David Verbeeks Drone-film Full Contact vijf, en Max Porcelijns Telefilm De grote Zwaen maakt kans op zes Kalveren.

In de categorie beste documentaire zijn onder meer A Family Affair, Little Angels en A Strange Love Affair with Ego genomineerd.

(Tekst loopt door onder het filmpje)

Publieke werken is geslaagde film, met eersteklas digitaal vakwerk

De digitale-decorploeg van Publieke werken levert eersteklas vakwerk. Uitnodigend is het: door dit Amsterdam uit 1888 zou je best een uurtje willen dwalen. De goed uitgewerkte hoofdpersonages steken af tegen de statische maar noodzakelijke bijrollen. Lees hier de recensie van Volkskrant-recensent Bor Beekman.

Acteurs De Helleveeg

Grote favoriet in de acteurscategorieën is De Helleveeg, naar de roman van A.F.Th. van der Heijden. Van de cast zijn Hannah Hoekstra, Anneke Blok, Hadewych Minis, Gijs Scholten van Aschat én Frank Lammers genomineerd voor hun aandeel in de film van André van Duren, die zelf dan weer niet genomineerd is voor beste regie.

De Noorse acteur Issaka Sawadogo, oorspronkelijk uit Burkina Faso, maakt kans op een kalf voor beste acteur voor zijn rol als vluchteling in The Paradise Suite, en is een van de hoofdgasten op het Nederlands Film Festival, de organisator van het gala waar de prijzen worden verdeeld.

Schoolse helleveeg hamert de tragiek erin

De tragiek van tante Tiny wordt er in dit familiedrama zo ingehamerd, dat de finale ondanks het degelijke acteerwerk een anticlimax vormt. Regisseur André van Duren had meer kunnen vertrouwen op het rustig doorsijpelende venijn van A.F.Th. van der Heijdens roman. Lees hier de recensie van Volkskrant-recensent Pauline Kleijer.

Man-vrouw verhouding

Alhoewel de man-vrouw verhouding onder Nederlandse regisseurs gezonder is dan die in vele buitenlanden, bevinden er zich geen vrouwen onder de in totaal acht regisseurs die kans maken op het kalf voor beste regie en/of beste film. De Kalveren worden vrijdag 30 september bekend gemaakt en uitgereikt in het Beatrixtheater te Utrecht, de ontknoping van het filmgala wordt live uitgezonden. .

Welke rol spelen vrouwen in de Nederlandse filmwereld?

In de Nederlandse filmwereld zijn vrouwen relatief goed vertegenwoordigd: als regisseur, scenarist of producent. Bewijzen de koele cijfers dat het glazen plafond op instorten staat?, vraagt Volkskrant-recensent Floortje Smit zich af.

Meer over