Tien doden bij aanslag restaurant Somalische hoofdstad

Een strandrestaurant in de Somalische hoofdstad Mogadishu is donderdag doelwit geworden van een aanslag van terreurbeweging Al-Shabaab. De daders brachten eerst een autobom tot ontploffing, daarna brak een vuurgevecht uit met de politie. Zeker tien mensen zouden om het leven zijn gekomen.

Redactie
De ontplofte auto's Beeld epa
De ontplofte auto'sBeeld epa

De aanslag vond plaats bij het strand in Mogadishu. 'Een autobom ontplofte bij strandrestaurant Banadir en er was sprake van een vuurgevecht', zei een woordvoerder van de politie. Het vuurgevecht eindigde rond 3 uur 's nachts lokale tijd. Onder de doden zijn zes burgers, twee beveiligers en twee aanvallers. Al-Shabaab, een terreurbeweging die banden heeft met Al Qaida, eiste de aanval op.

Vorige maand kwamen bij een militaire basis van de Afrikaanse Unie in Mogadishu minstens dertien mensen om bij twee bomaanslagen. Bases van de Afrikaanse Unie zijn regelmatig doelwit van Al-Shabaab, dat meerdere aanslagen in de Somalische hoofdstad op zijn geweten heeft. Eerder ontplofte een auto vol explosieven vlakbij een basis in de buurt van Mogadishu, waarop strijders van Al-Shabaab de basis bestormden. Daarbij vielen tientallen doden.

Ook hotels waar hoogwaardigheidsbekleders verblijven zijn geliefd doelwit. Eind juni kwamen nog vijftien mensen om bij een aanslag op hotel Nasa-Nablood in het centrum van de hoofdstad.

De islamistische terreurgroep heeft als doel de door het westen gesteunde regering omver te werpen.

Een Somalische beveiligingsbeambte met een gewonde man, waarschijnlijk een van de aanvallers Beeld epa
Een Somalische beveiligingsbeambte met een gewonde man, waarschijnlijk een van de aanvallersBeeld epa
Meer over