Tien doden bij aanslag in Uruzgan

Zeker tien mensen zijn gisteren gedood bij een zelfmoordaanslag in Tarin Kowt, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan. De aanslag werd gepleegd toen de Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Robert Neuman, een bezoek bracht aan de stad....

Een man liet explosieven op zijn lichaam ontploffen in de buurt van het hoofdkantoor van de gouverneur van de provincie, Jan Mohammed Khan. Deze was niet aanwezig; hij is op pelgrimstocht naar Mekka. Vrijwel alle slachtoffers zijn burgers. Onder de gewonden zijn twee politiemannen.

De Nederlandse regering heeft het voornemen halverwege dit jaar ruim 1100 militairen naar de provincie Uruzgan te sturen, als onderdeel van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF.

De risico’s van deze missie zijn ‘aanzienlijk’, schreven de ministers Kamp van Defensie en Bot van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Nederlands hoogste militair, generaal Berlijn, omschreef de missie als ‘uitdagend, maar uitvoerbaar en verantwoord’. Met de VS is afgesproken dat Amerikaanse militairen in de provincie Zabul, die grenst aan Uruzgan, de Nederlanders te hulp schieten als ze in nood komen.

Een woordvoerder van de Taliban zei dat de aanslag was gepleegd door een plaatselijke Taliban-aanhanger. Het was de bedoeling de Amerikaanse ambassadeur te doden. Taliban-strijders hebben de afgelopen maanden verscheidene zelfmoordaanslagen gepleegd. De Taliban zeggen dat nog tientallen zelfmoordenaars klaar staan om zich op te offeren.

Meer over