Tien dagen extra vrij na een tripje Singapore

Anton Waslander gaat naar Singapore en een knappe collega die hem tegenhoudt. De kans dat hij terugkeert met SARS onder de leden is klein en de kans dat hij de gevreesde longziekte op de werkplek gaat verspreiden, is zelfs verwaarloosbaar....

Tja, dat vindt zijn collega Corry Gerritsma moeilijk om te zeggen. 'Ik ben er ook een beetje dubbel in.' Ze gunt hem de vakantie van harte en de ziekte lijkt inmiddels wat minder ernstig . Maar stel nu dat Anton Waslander met een luide kuch terugkomt op kantoor, dan zal Corry Gerritsma eeuwig berouwen dat ze hem niet op zijn werkplek had vastgebonden.

Hoe bang mag je zijn voor het Severe Acute Respiratory Syndrome? Niet zo heel erg, zeggen de mensen die het kunnen weten. Van een epidemie is nog lang geen sprake en de kans dat je eraan overlijdt, is niet groter dan een paar procent. Maar in een samenleving waarin het risico zich tot een minimum laat beperken, ziet een mens al gauw beren op de weg. Het is de angst voor het onbekende, zegt Reynout van Dijk, consul-generaal in Guangzhou, de brandhaard in het zuidoosten van China. Van Dijk kan daar best inkomen. De Chinese overheid is allesbehalve openhartig geweest over de razendsnelle verspreiding van SARS.

Momenteel wordt in Guangdong de jaarlijkse bedrijvenbeurs Kanton Fair gehouden. Anders komen daar een paar honderd Nederlandse zakenmensen op af. Nu is dat slechts een handjevol. Zij hebben zich kennelijk niets aangetrokken van het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om deze economisch belangrijke regio rond de miljoenensteden Guangdong en Hongkong te mijden.

Verder volgen universiteiten en bedrijven vrij nauwgezet de richtlijnen van de overheid. Mijd China, althans dit stukje, en bezoek die andere brandhaarden alleen als het strikt noodzakelijk is. 'Maar mensen die toch per se op vakantie willen naar Hongkong kun je moeilijk tegenhouden', zegt Boukje Keijzer van de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten.

ABN Amro wil wel dat die werknemers vervolgens tien dagen thuisblijven. 'Een soort van quarantaine', zegt voorlichter Jochem van de Laarschot. De incubatietijd is op z'n hoogst anderhalve week, zodat de collega's zich geen zorgen meer hoeven te maken. Het verzoek geldt als een 'dringend advies', maar gaat niet ten koste van vakantiedagen.

Over Singapore schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website: 'Reizigers wordt aangeraden in overweging te nemen of een reis naar Singapore wel nodig is.'

Anton Waslander gaat in Singapore op familiebezoek en als een collega van internetbedrijf HCC hem vraagt of dat nodig is, zal hij zeggen: ja, ik vind dat nodig. 'En dan houdt het dus op', zegt Corry Gerritsma.

Meer over