'Tien apen voor iedere dode van ons'

Antillianen gaan wat beleven in Roermond, grommen twintig Marokkaanse jongens woensdagmiddag voor jeugdhonk De Bliksem. Het wordt oorlog met, zoals dat heet, 'de apen'....

De rest knikt instemmend. Aan het gebod op de deur - 'Hou het gezellig, geen discriminatie!' - heeft de groep weinig boodschap meer. Op de dodelijke steekpartij in de Roermondse wijk Donderberg past volgens de Marokkaanse jongeren maar een antwoord: keiharde vergelding.

Afgelopen dinsdag werd hun Marokkaanse vriend, de 16-jarige Amin O., door een Antilliaanse leeftijdsgenoot doodgestoken tijdens een ruzie over een gestolen fiets. Voor jongerencentrum De Bliksem zakte Amin in elkaar - de komst van de ambulance mocht niet meer baten.

De steekpartij heeft de autoriteiten in Roermond op scherp gezet. Gemeente en politie houden serieus rekening met wraakacties van Marokkanen op Antillianen, zegt een woordvoerder op het stadhuis.

Jongeren van beide bevolkingsgroepen staan elkaar al langer naar het leven in de bisdomstad; na de steekpartij kon de vlam weleens in de pan slaan.

De politie bracht gisteravond extra patrouilles op de been in de drie Roermondse wijken waar problemen werden verwacht. Een opstootje werd kort na de steekpartij al gemeld toen de deur van een familielid van de verdachte werd ingetrapt door een groep Marokkanen.

De 16-jarige verdachte, Elveron S. uit Heerlen, meldde zich woensdagavond bij de politie na een etmaal ondergedoken te hebben gezeten. Via de radio had politie hem opgeroepen zich snel aan te geven omdat hij met het oog op de Marokkaanse wraakacties moest vrezen voor zijn leven.

Over de toedracht van de steekpartij hebben de rivaliserende partijen in Roermond ieder hun eigen verhaal. Volgens de Marokkanen zou de Antilliaan Amin zonder pardon in zijn borst hebben gestoken na een handgemeen over een damesfiets. Elveron had vorig jaar een nieuwe fiets van Amins zusje gestolen. Na een vechtpartij was de fiets teruggegeven maar dinsdag onstonden er opnieuw woorden over. De Antilliaanse jongen zou zich verder te handtastelijk hebben gedragen tegenover een vriendinnetje van een vriend van Amin.

Volgens de Antilliaanse familie werd Elveron belaagd door een groep Marokkanen bij het jongerencentrum. Er zou met dartpijltjes op de Antilliaan zijn gegooid, met messen zijn gedreigd en uit zelfverdediging zou Elveron hebben toegestoken. 'Die jongen deed geen vlieg kwaad', vertelt zijn oom. ''s Middags had hij hier nog drie uur zitten babysitten.'

Duidelijk is dat beide jongens aartsvijanden waren. Ze waren vorig jaar september ook betrokken bij een rel in de achterstandswijk 't Veld. Een hondertal Marokkaanse en Antilliaanse jongeren ging daarbij met elkaar op de vuist .

'Je kon hierop wachten. Het was een tijdbom', zegt Koos Peters van de gelijknamige hengelsportzaak in 't Veld. 'Iedereen wist dat het een keer zou exploderen tussen die jongeren.'

De gemeente heeft gisteren een dialoog tot stand proberen te brengen tussen Marokkaanse en Antilliaanse belangenorganisaties in Roermond. Wel wat laat, meent Peters. 'Politiek en politie hadden meteen met die jongeren moeten praten na die esclatie van vorig jaar.'

Meer over