Tichelaar stopt als fractievoorzitter PvdA

Jacques Tichelaar treedt om gezondheidsredenen af als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer.

Tichelaar keert in juni wel terug in de Kamer, maar dan als gewoon Kamerlid. Het is nog onbekend wie de opvolger van de voormalige vakbondsman wordt. In de afgelopen maanden werden zijn taken overgenomen door Mariëtte Hamer. Behalve Hamer doet de naam van Frans Timmermans op het Binnenhof de ronde als eventuele opvolger. Timmermans is nu staatssecretaris van Europese Zaken.

Donderdag kunnen kandidaten zich vanaf negen uur ’s morgens melden. Volgens Hamer is het ‘niet aan de orde dat er kandidaten van buiten de fractie komen’. Komende dinsdag kiest de 33-koppige fractie dan een nieuwe voorzitter, waarna hij of zij meteen aan de slag gaat.

Carrière
Tichelaar begon zijn carrière in 1976 als onderwijzer. Na bijna 15 jaar voor de klas te hebben gestaan werd hij in 1989 algemeen secretaris van de onderwijsbond ABOP. Vijf jaar later werd hij de hoogste man van de Algemene Onderwijsbond. In 2002 kwam de Fries voor de PvdA in de Kamer, waar hij zich onder meer bezighield met onderwijs en landbouw.

Begin vorig jaar voerde Jacques Tichelaar samen met Wouter Bos namens de PvdA de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Op moeilijke momenten waren het vaak Tichelaar en – namens het CDA – Maxime Verhagen die de onderhandelingen vlottrokken. Na het aantreden van Balkenende-4 werd Tichelaar de hoogste man van de fractie in de Kamer.

\N
Meer over