Tichelaar moet woensdag op het matje komen bij Drentse Provinciale Staten

De Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar (PvdA) moet in een spoeddebat aan Provinciale Staten onder meer uitleggen wat precies zijn rol is geweest bij de toekenning van een ontwerpopdracht aan zijn schoonzus.

Jurre van den Berg
Tichelaar komt aan bij een spoedvergadering op het Provinciehuis, afgelopen zaterdag. Beeld anp
Tichelaar komt aan bij een spoedvergadering op het Provinciehuis, afgelopen zaterdag.Beeld anp

Woensdag komen Provinciale Staten bijeen naar aanleiding van de publicatie van het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant waarin Tichelaars rol als regisseur in de Drentse politiek zaterdag werd blootgelegd.

Een van de feiten die Tichelaar in het nauw brengen, is zijn persoonlijke bemoeienis met de ontwerpopdracht. Uit e-mailverkeer blijkt dat de commissaris zijn schoonzus Karin Klinkenberg naar voren schoof voor een herinrichtingsadvies van Huize Tetrode, een rijksmonument uit 1822 aan de Brink in Assen dat eigendom is van de provincie. Zij ontving daarvoor 3.105 euro. De opdracht was oorspronkelijk aan een ander gegund.

'Dit is het zoveelste dossier waaruit blijkt dat wij als kleine provincie groot zijn in vervelende kwesties', zegt fractievoorzitter Marianne van der Tol (D66).

Drentse fractievoorzitters werden in de dagen voorafgaand aan de publicatie al door Tichelaar benaderd. Vrijdag kregen ze een uitnodiging voor een vergadering die vanavond plaats zou vinden. Zaterdagochtend, na publicatie, volgde een tweede uitnodiging, voor een ingelast spoedberaad die middag op het provinciehuis.

Achter gesloten deuren werd duidelijk dat Tichelaar niet meer wil praten over nieuwe feiten in 'oude kwesties', die het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant publiceerden. 27 ingewijden schetsen een beeld van de Drentse politiek waarin nog vaak geldt: ik weet iets van jou, jij weet iets van mij, ik doe iets voor jou, jij doet iets voor mij.

Tichelaar raakte vier jaar geleden al eens in opspraak toen hij zich mengde in een zakelijk geschil tussen zijn zwager Jos Wijland (de echtgenoot van Klinkenberg) en de gemeente Coevorden. De commissaris zei toen slechts twee gesprekken te hebben mogelijk gemaakt. Hij beloofde Provinciale Staten nooit meer voor een familielid te bemiddelen. Meerdere bronnen verklaren dat Tichelaar destijds meer deed dan hij toegaf, door op uiteenlopende manieren aan te sturen op een financiele tegemoetkoming aan zijn zwager.

Oppositiepartijen SP en PVV willen woensdag vragen naar zijn exacte rol in de zaak uit 2013. 'Zolang de waarheid niet boven tafel is, kun je die kwestie niet afsluiten', zegt Wim Moinat (SP).

Tichelaar wil de ophef die is ontstaan beperken tot de zaak rond Huize Tetrode. Uit meerdere bronnen en e-mails blijkt dat hij zich met de opdracht aan zijn schoonzus bemoeide. De commissaris zei zaterdag tegen RTV Drenthe dat pas na de opdrachtverstrekking aan zijn schoonzus duidelijk werd dat het om familie ging. 'Toen was het te laat om de opdracht af te blazen.'

Zijn schoonzus diende haar offerte in op 18 november 2015. In de begeleidende e-mail schrijft ze: 'zoals gisteren besproken en afgesproken'. Een dag eerder liep Tichelaar met haar door Huize Tetrode. Volgens Tichelaar betrof die bezichtiging een uitnodiging aan het college. Uit e-mails blijkt dat de afspraak door zijn eigen secretaresse werd geïnitieerd.

De Gedragscode Integriteit van de provincie schrijft voor 'dat geen vermenging optreedt met oneigenlijke belangen en dat ook iedere schijn van een dergelijke vermenging wordt vermeden'. Tichelaar meent de code niet te hebben geschonden en houdt vol zich 'zeer afstandelijk' te hebben opgesteld.

Tichelaar zei zaterdag: 'Ik vind dat integriteit een groot goed is. Daar handel ik ook naar.' Gedeputeerde Cees Bijl, partijgenoot van Tichelaar, viel hem na het spoedberaad bij. 'De essentiële vraag is of de integriteit in het geding is geweest. En onze commissaris van de koning heeft integriteit hoog in het vaandel.'

Tichelaar wacht de vergadering van Provinciale Staten 'in vertrouwen' af. 'Als het zich morgen weer voor zou doen, zou ik op exact dezelfde wijze handelen.'

Woensdag spoeddebat in Provinciale Staten over PvdA-politicus Tichelaar
Provinciale Staten van Drenthe houden woensdag een spoeddebat over Jacques Tichelaar. Alle fractievoorzitters zijn het erover eens dat er 'snel duidelijkheid' moet komen over de affaire.

Hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in ging
Commissaris van de koning Jacques Tichelaar is een geprezen voorvechter van de Drentse zaak. Een bestuurder die tot het randje gaat. En, zo blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant: daaroverheen. 'Huppetee!' Lees hier de reconstructie hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in ging (+).

Meer over