Tibetanen betogen ingetogen

SHANGHAI Stille wandeltochten in verschillende steden en coordinatie per sms en microblogs: Tibetaanse studenten en scholieren hebben een nieuwe manier gevonden om hun onvrede te uiten over China.

De afgelopen week waren er in diverse plaatsen in het Chinese binnenland stille tochten van Tibetaanse jongeren tegen het regeringsplan om Chinees de eerste taal in de klas te maken. De vreedzame protesten begonnen in het stadje Tongren in de overwegend Tibetaanse provincie Qinghai, en verspreidden zich vervolgens naar andere plaatsen.


De demonstranten in de diverse plaatsen hielden elkaar via smsberichten en microblogs op de hoogte van acties. China heeft geen Twitter omdat de censuur in Peking deze dienst van meet af aan heeft geblokkeerd, maar Chinese internetbedrijven hebben inmiddels hun eigen, 140 karakters tellende twitterklonen opgezet. Die zijn voor de censuur lastig te controleren, omdat de informatie zich razendsnel verspreidt.


Ook studenten van Tibetaanse lerarenopleidingen en van de universiteit voor minderheden in Peking hielden een stille bijeenkomst. In totaal deden volgens schattingen van ooggetuigen enkele duizenden jongeren aan de protestwandelingen mee. Voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht.


Openlijke demonstraties tegen het regeringsbeleid zijn in China verboden, zeker in politieke gevoelige regio's als Tibet en Qinghai. Daar zijn volgens Peking krachten actief die het gebied willen afscheiden van China. In 2008 waren Lhasa en andere Tibetaanse stadjes het toneel van anti-Chinese rellen waarbij vele doden en gewonden vielen.


De scholieren van de middelbare scholen in Qinghai droegen hun door de school verstrekte trainingspakken tijdens hun protestmars. De actievorm, waarbij groepsgewijs over straat wordt gewandeld zonder dat leuzen worden geroepen of spandoeken worden getoond, is eerder door Chinese burgeractivisten gebruikt.


Zo slaagden bewoners van een dure nieuwbouwwijk in Xiamen, een grote havenstad aan de oostkust tussen Hongkong en Shanghai, er enkele jaren terug in met een massale zondagse wandeling naar het stadhuis de gemeente ervan te overtuigen dat er geen nieuwe chemische fabriek in hun achtertuin moest worden gebouwd.


De betrokken bewoners, leden van China's nieuwe middenklasse, beschikten anders dat de Tibetanen echter over goede politieke contacten. Ze hadden ook de lokale universiteit ingeschakeld om de fabriek milieutechnisch tegen het licht te houden.


In Tibet zitten de problemen veel dieper. Peking wil er de Chinese taal en cultuur dominanter maken, omdat dit volgens de regering de economische achterstand van Tibetanen kan verkleinen. Veel van de circa vijf miljoen Tibetanen in China spreken gebrekkig Chinees. Tibetanen zien de opmars van het Chinees als een poging om hun cultuur te marginaliseren en Tibet te assimileren met de rest van China.


Meer over