Tibetaanse monnik steekt zichzelf in brand

Na de dood van een Tibetaanse monnik zijn woensdag in een West--Chinese stad ongeregeldheden uitgebroken. Een 21-jarige monnik stak zichzelf in brand tijdens de herdenking van eerdere Tibetaanse protesten. Agenten snelden toe en doofden de vlammen, maar sloegen en schopten de man ook, zo meldden organisaties van Tibetanen gisteren. Hij overleed uren later aan zijn verwondingen.


Dit gebeurde in de stad Aba in de provincie Sichuan. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua overleed de demonstrant omdat medestanders verhinderden dat de politie hem naar het ziekenhuis bracht. Nadat de politie op de monnik had ingeslagen, droegen andere monniken het slachtoffer terug naar zijn klooster. Daarna gingen ze, met andere activisten, de straat op om te protesteren tegen het politie-optreden. De politie maakte een eind aan deze demonstratie.


De ongeregeldheden speelden zich af rond het Kirti-klooster, waar de politie drie jaar geleden op bloedige wijze een demonstratie van monniken onderdrukte. Die betoging kwam kort na rellen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, waar in maart 2008 twintig doden vielen. 'De monniken van het Kirti-klooster zoeken altijd manieren om te protesteren tegen de Chinese heerschappij in Tibet', zei een monnik in het Noord-Indiase Dharmsala. AP


Meer over