Tibetaanse antilope heeft te zachte vacht

Op een prikbord in het kantoor van de Chinese milieubeschermingsbeweging Friends of Nature hangen gruwelijke foto's van karkassen, lijken en hopen afgestroopte huiden....

In het huidige afschiettempo is de Tibetaanse antilope over zes jaar uitgestorven. Onder lieden van de jetset gelden kleren van Tibetaanse antilopenwol als het summum van het summum. Een kilo van de zachtste, warmste en nobelste wol van de wereld doet op de markt al gauw 150 duizend gulden per kilo. De zwarte markt, wel te verstaan, want de handel in deze wol is streng verboden.

De Tibetaanse antilope moet in de winter bestand zijn tegen een temperatuur van 40 graden onder nul. Aan de bovenkant van de borst van een volwassen antilope groeit de wol die de ondergang van zijn soort dreigt te worden. Want dit wilde dier laat zich niet als een mak schaap scheren.

Daarom wordt hij afgeschoten, uitsluitend vanwege de kostbare vacht onder zijn kop. Die vacht, in China de 'koning van de wol' genoemd, weegt niet meer dan 100 tot 120 gram. Daar kun je nog niet eens een kwart mouw van een jetsettersjasje van maken.

De ruwe wol wordt naar Tibet en Nepal gesmokkeld. Het weven gebeurt in Kasjmir, het enige gebied waar men die techniek beheerst. Liang Congjie, voorzitter van Friends of Nature, schat dat er nog zestigduizend antilopen over zijn. Ieder jaar worden er minstens tienduizend afgeschoten. Alleen al de laatste drie maanden, zegt Liang, zijn tweeduizend antilopenhuiden ontdekt. Maar hoeveel hebben ongestoord hun weg naar de consument gevonden?

Liang laat foto's zien van de habitat van de Tibetaanse antilope. 'Het is een enorm uitgestrekt gebied, een niemandsland. De politie volgt de sporen. Die kunnen alleen maar van jagers zijn, want wie anders zou dit gebied ingaan? Maar de politie is slecht uitgerust. De jagers zijn sterker.'

De lijken op de foto's die activisten van Friends of Nature hebben genomen, spreken inderdaad duidelijke taal.

Om het dier voor deze aarde te behouden is de organisatie bezig met een actie. Ze heeft de antilopenbeschermingsdienst twee jeeps gegeven, radioapparatuur en wat geld. Maar de jacht gaat door zolang de koning van de wol in de hoogste westerse kringen populair is.

Samenwerking met het westen is dus geboden. Liang: 'Ik heb deze foto's aan premier Blair van Engeland laten zien toen hij hier op bezoek was. Ik geloof dat hij erg was geschokt. Hij beloofde ons te helpen. Ik heb net bericht gekregen dat de Britse politie met de Chinese wil gaan samenwerken om de Tibetaanse antilope te redden.'

Meer over