Thuiszorg Rotterdam stopt met nieuwe hulp wegens bezuinigingen

Algemeen directeur J. Knipscheer van Thuiszorg Rotterdam praat vanochtend met het ministerie van Volksgezondheid over zijn besluit om met ingang van donderdag geen huishoudelijke hulp meer te verstrekken aan nieuwe aanvragers....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Premier Kok, gisteren op bezoek in de regio, sprak voor Radio Rijnmond van 'een misverstand'. Knipscheer liet daarop weten zijn overwegingen nog wel eens te willen uitleggen. 'Er is geen misverstand, en wij kunnen best rekenen.'

Knipscheer zegt niet te begrijpen waarom de premier het probleem ontkent. 'Het was aangekondigd dat het mis zou gaan.' Eind maart waarschuwden de thuiszorginstellingen er nog voor dat er 100 miljoen extra nodig is vanwege de toenemende vraag.

De klantenstop treft dit jaar 1250 tot 1500 Rotterdammers die een aanvraag voor huishoudelijke hulp willen doen, zoals voor stofzuigen, strijken en dweilen. De hulp aan tienduizend bestaande klanten wordt verminderd, net als vorig jaar. De verpleging, lichamelijke verzorging, ouder- en kindzorg, kraamzorg en specialistische hulp blijven buiten schot.

In een brief aan minister Borst van Volksgezondheid schrijft Thuiszorg Rotterdam dat er vervuiling zal optreden in de woningen van bejaarden. 'Dat is de voorbode van psychische en lichamelijke achteruitgang, waardoor er nog meer dure zorg nodig zal zijn', aldus Knipscheer. Hij vraagt de minister om elf miljoen gulden om de verzorging enigszins op peil te brengen.

Volgens een woordvoerder van de minister staat de stop niet in verhouding tot de financiële problemen in Rotterdam. Het budget is volgens hem met 5,3 miljoen gulden verlaagd en niet met elf miljoen. Daarvan is het grootste deel, 3,6 miljoen, het gevolg van cao-afspraken.

Meer over