nieuws

Thuiszittende Nederlander spaart meer dan ooit (ook al levert het niks op)

Nederlanders hebben nog nooit zo veel gespaard als in de coronacrisis. Afgelopen jaar stalden ze maar liefst 42 miljard euro extra op hun bankrekeningen. Dat is het dubbele van 2019, toen er ook al veel opzij werd gezet.

De meeste winkels zijn dicht in de grootste winkelstraat van Oud-Beijerland. Consumenten hebben het afgelopen jaar veel minder geld uitgegeven.  Beeld
De meeste winkels zijn dicht in de grootste winkelstraat van Oud-Beijerland. Consumenten hebben het afgelopen jaar veel minder geld uitgegeven.

In totaal staat er nu ruim 487 miljard euro op betaal- en spaarrekeningen. De Nederlandsche Bank spreekt van een ‘exceptioneel hoge’ stijging. Zij schrijft die toe aan de pandemie. ‘Het beschikbare inkomen van de meeste huishoudens bleef mede door de omvangrijke overheidssteun op peil, terwijl de (gedeeltelijke) lockdowns en economische onzekerheid zorgden voor een forse daling van de consumptie.’

Ook in andere landen zijn de besparingen sterk opgelopen. Een aantal sectoren is hard geraakt door de coronamaatregelen. Op de arbeidsmarkt zijn het de flexwerkers en zzp’ers die de eerste klappen hebben opgevangen. Maar het inkomen van veel andere huishoudens bleef stabiel, of is dankzij de stijging van de cao-lonen (+3 procent) zelfs gestegen.

Tegelijkertijd kunnen consumenten minder uitgeven omdat café’s en restaurants dicht zijn. Vakanties blijven grotendeels beperkt tot eigen land. Hierdoor komt de spaarquote – de verhouding tussen besparingen enerzijds en het beschikbare inkomen anderzijds – in 2020 naar verwachting boven de 11 procent uit. Een jaar eerder was dat 3,1 procent.

null Beeld

Appeltje voor de dorst

Een tweede reden voor het spaarrecord is de economische onzekerheid. Mensen willen direct kunnen beschikken over hun appeltje voor de dorst, bijvoorbeeld voor het geval zij hun baan kwijtraken. Dat is typisch voor crisissituaties. Verwacht wordt dat later dit jaar het aantal faillissementen en de werkloosheid harder zullen stijgen, zeker als de steunmaatregelen worden afgebouwd.

Het leeuwendeel van het extra spaargeld staat dan ook op vrij opneembare spaarrekeningen en betaalrekeningen. Zuinigheid-uit-voorzorg verklaart tevens waarom huiseigenaren, ondanks de overvloed aan spaargeld, niet extra aflossen op hun hypotheek. De vrijwillige terugbetalingen van de hypotheeklening dalen zelfs, bleek eerder uit cijfers van DNB.

Negatieve rente

Terwijl Nederlanders meer sparen dan ooit, levert dat historisch weinig op. In januari 2010 kregen spaarders nog ruim 3,1 miljard euro rente bijgeschreven. Tien jaar later was dat verschrompeld tot 150 miljoen euro. Dit bedrag zal waarschijnlijk nog verder dalen. Omdat banken tegenwoordig moeten betalen als zij overtollig spaargeld stallen bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt, hebben zij hun rentes geminimaliseerd. Over grote bedragen is die in de meeste gevallen zelfs negatief: spaarders leggen dan geld toe.

Het alternatief is beleggen. Het aantal particulieren dat een gokje waagt op de beurs steeg vorig jaar met 17 procent, naar 1,75 miljoen mensen. Dat zo’n toename plaatsvindt bovenop het spaarrecord, geeft aan hoe groot de berg werkloos geld is waarop doorsnee Nederlandse huishoudens zitten.

Lees wat het spaarrecord voor u betekent

Geldvraag: loont sparen voor mijn (klein)kinderen nog wel?

De coronaverveling jaagt steeds meer particulieren naar de beurs. Dreigt er een bubbel?

‘Stop met klagen, er bestaat geen recht op rente’