Thuiswonende student houdt 60 gulden over

Studenten van de Katholieke Universiteit Brabant die nog bij hun ouders wonen, houden per maand zestig gulden over. Studenten die op kamers wonen, komen precies met hun budget uit....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dit blijkt uit een onderzoek onder 574 Tilburgse studenten van studentenvereniging SAM. Aan eten, drinken en uitgaan geven de thuiswonende studenten ruim 160 gulden per maand minder uit dan de norm die door het ministerie van Onderwijs is opgesteld. Aan studiebenodigheden daarentegen geven ze honderd gulden meer uit dan het departement denkt.

Tot het budget van de studenten behoort niet alleen de studiebeurs maar ook de opbrengst van een bijbaan. Die levert hen bij een dag werken per week gemiddeld 300 gulden per maand op. Een deel van de studenten krijgt ook een bijdrage van de ouders.

Vanwege de bijbaan doen de meeste studenten wel langer over hun studie. Maar dat hebben ze liever dan dat ze geld lenen van de bank of de Informatie Beheer Groep (IBG) in Groningen, die de studiebeurzen uitkeert en studentenleningen verstrekt. De bijbaan heeft wel tot gevolg dat een aantal studenten in tijdnood komt. Studenten moeten in zes jaar afstuderen.

Studenten die op kamers wonen, blijken hun uitgaven precies in overeenstemming te kunnen brengen met hun inkomsten. Alleen geven ze aan kosten voor levensonderhoud bijna 70 gulden meer uit dan de norm van het ministerie aangeeft. Ze sparen dat bedrag vervolgens uit op studieboeken.

11 Procent van de uitwonende studenten sluit een lening af van gemiddeld 380 gulden per maand. Bij de thuiswonende studenten is dat nog geen 2 procent, en die lenen gemiddeld ongeveer 300 gulden. Ouders geven hun studerende kind op kamers een bijdrage van gemiddeld 440 gulden per maand. Studenten die in het ouderlijk huis blijven wonen, kunnen rekenen op 260 gulden per maand. Van de studenten op kamers krijgt 16 procent geen cent van de ouders. Bij studenten die thuis wonen, is dat 26 procent.

Meer over