Thuishulpen Sensire willen baan terug

Het hoofdkantoor is uit voorzorg gesloten, maar toch staan een kleine honderd thuiszorgmedewerksters voor de deuren van Sensire te protesteren om hun baan te behouden. Vooralsnog tevergeefs, zo blijkt ook maandag weer bij het bezoek van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LISETTE VAN ENGELEN

VARSSEVELD - Op het eind van de dag moeten de 1.100 ontslagen thuishulpen het doen met een magere toezegging. Voor november zullen zij in elk geval weten waar ze aan toe zijn, zegt staatssecretaris Martin van Rijn.

Van de betrokken gemeenten heeft hij de toezegging gekregen dat ze haast maken met de aanbesteding, dat ze cao-afspraken voor de lonen nakomen en dat de relatie cliënt-thuishulp zo veel mogelijk intact blijft, zegt hij. Het ontslag is daarmee niet van de baan en Abvakabo-bestuurder Lilian Marijnissen noemt het een 'teleurstellende uitkomst'. In december loopt het contract van Sensire af. De beloofde duidelijkheid zou er volgens haar sowieso komen.

Van Rijn begon de onderhandelingsdag met lage verwachtingen. 'Verwacht niet dat ik het probleem met Sensire oplos', zegt hij tegen de medewerksters die hun spandoeken uit de kast hebben getrokken. Volgens de staatssecretaris kunnen de dames er wel op rekenen dat hij 'zal toezien op een zorgvuldige belangenafweging'.

Zorgorganisatie Sensire besloot vooruitlopend op de kabinetsplannen van 2015 om 800 vaste werknemers en 300 tijdelijke thuishulpen te ontslaan. De ontslagpapieren liggen al op de keukentafel bij de thuishulpen. Eind 2013 zullen ze niet meer in dienst zijn van Sensire. Als ze weer aan het werk kunnen, zal dit via een andere organisatie en tegen slechtere voorwaarden zijn.

Volgens Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV heeft Sensire de thuishulpen veel te vroeg ontslagen. 'Er is gewoon nog werk en geld voor de thuiszorg in 2014.' Pas vanaf 2015 worden de geldstromen vanuit de overheid op een andere manier ingedeeld en zal het werk gedeeltelijk komen te vervallen of via andere zorginstellingen geregeld worden. De vakbonden vrezen dat driekwart van de banen in de huishoudelijke verzorging de komende drie jaar verloren gaat.

'Het nog niet eens zeker of de nieuwe wetgeving door de Eerste Kamer komt', zegt Marijnissen. 'Toch verleende het UWV al een vergunning om de thuiszorgmedewerkster in 2013 te ontslaan. Daar zijn we boos over.' Ze vervolgt: 'Als Van Rijn deze situatie niet oplost, kan het UWV deze lijn in het hele land doorzetten.'

De thuishulpen, vakbonden en enkele politieke partijen zoals SP en 50plus vinden het ontslag voorbarig en willen dat het teruggedraaid wordt. Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP zei eerder dat het UWV nooit akkoord had mogen gaan. Volgens haar kunnen de maatregelen ook teruggedraaid worden door de gemeente. De gemeente is door de aanbesteding de opdrachtgever van Sensire geworden.

Aan het protest van maandag gingen al meerdere acties vooraf, maar die mochten allemaal niet baten. De thuishulpen plannen een nieuwe actie.

undefined

Meer over