THRILLERS

Vanaf de binnenflap van Eleven Days (Fourth Estate, import Novelty Books; * 39,80) kijkt ons een kalende deputy sheriff met twinkelende ogen vanachter een leesbrilletje aan....

ROLF BOS; FRANS VAN SCHOONDERWALT

Sheriff schrijft

Harstad moet als hulpsheriff erg goed zijn geweest in het schrijven van rapporten, iets waaraan veel agenten een bloedhekel hebben - als we tenminste alles mogen geloven wat in misdaadromans staat. Mogelijk heeft de liefde voor het woord hem daar te pakken gekregen. En de onderwerpen had hij natuurlijk voor het oprapen, al vertelt in Eleven Days hulpsheriff Carl Houseman dat op het platteland van Iowa hooguit één keer in de drie jaar een moord gebeurt.

Gemiddeld eens in de drie jaar? Harstad scheept Houseman ineens binnen 24 uur op met vier lijken, gemartelde en zwaar verminkte lichamen van plattelanders die zich achter de gevels van hun boerderijen met satanisme lijken te hebben beziggehouden. Harstad houdt het bovennatuurlijke echter buiten de deur, laat wel de FBI tot Iowa toe, in de gedaante van de aantrekkelijke en scherpzinnige Hester Gore, en duldt tevens dat de moordenaar huishoudt in het politiebureau van Houseman. Dat alles opgeschreven in een nuchtere stijl, die de gedegen rapporteur verraadt en heel plezierig is om te lezen. Je wordt als consument niet met overtollige ballast opgezadeld.

Frans van Schoonderwalt

Graftons 'N'

Sue Grafton is bij de 'N' aangekomen. De Amerikaanse schrijfster verwerkt steeds een volgende letter van het alfabet in haar boektitels, haar vaste personage Kinsey Millhone wordt ook steeds een jaartje ouder. Bij A staat voor alibi was de privé-detective dertig, inmiddels is ze rond de veertig. N is for Noose werd wat geforceerd vertaald als N staat voor nekslag (De Boekerij; * 29,90). Hierin krijgt Millhone de opdracht in het slaperige dorpje Nota Lake (2356 inwoners) in de Amerikaanse Sierra Nevada de mysterieuze dood van een plaatselijke politieman te onderzoeken. Volgens zijn collega's is Tom Newquist aan een hartstilstand overleden, volgens diens vrouw is er meer aan de hand geweest.

Millhone denkt met een routineklus van doen te hebben, maar al snel blijkt dat niet het geval te zijn. Ze wordt in haar motelkamer gemolesteerd, vrijwel iedereen in het dorp kijkt haar met de nek aan en ook de lokale politie ziet haar liever gaan. Dat is dus voor de eigenwijze Millhone voldoende aanleiding de zaak nu echt serieus te gaan aanpakken.

Van een andere schrijfster met een vaste vrouwelijke privé-detective, Val McDermid, verscheen Star Struck, het vijfde boek in de populaire Kate Brannigan-serie (Harper Collins, import Nilsson & Lamm; * 46,90). Brannigan moet ditmaal lijfwacht spelen voor een beroemde soapster uit Manchester. Het is niet de meest geliefde baan voor deze, ook al eigenzinnige privé-detective, maar 'iemand moet de rekeningen nu eenmaal betalen'. Even later kan Brannigan echt aan het werk: er wordt een moord gepleegd op het studiocomplex.

Rolf Bos

Vertaald:

- Alleen voor de echte fans van Agatha Christie: Zolang het licht is, negen korte verhalen die niet eerder in het Nederlands verschenen. Ook haar eerste verhaal, Het huis van dromen, is opgenomen in deze bundel, die naast misdaad ook romantiek bevat (Luitingh-Sijthoff; * 24,90).

- Mary-Ann Tirone Smith had al vier romans op haar naam staan alvorens ze zich aan een thriller waagde: Een Amerikaanse moord. Haar heldin is Denise Burke, schrijfster van true crime, die zich voor haar nieuwe boek verdiept in een drievoudige moord in een tot ondergang gedoemd industriestadje. Politiek Washington speelt ook volop mee; Bill en Hillary Clinton zijn huisvrienden van Burke. Intrigerend verhaal dat alleen soms te wijdlopig is (Meulenhoff; * 34,90).

- De Amerikaan Daniel Hechter was postbode, meubelmaker, uitvinder en houthakker, hij bouwde gitaren, gaf muziekles en werkte in de reclame. Hecht schreef ook een thriller, Skull Session, over een man die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Zijn vriendin heeft iets met bijna-doodervaringen en ook vreemde krachten eisen een rol op. De vertaling, die 509 bladzijden beslaat, verscheen bij Luitingh-Sijthoff als Geestdrift (* 39,90).

Meer over